Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Как да изберем правилната дамска чанта

15/03/2021

Дамската чанта е незаменим аксесоар и чудесен начин да покажете собствения си стил. Може би затова психолозите често се интересуват от съдържанието и външния вид на дамската чанта, защото тя е отражение на вашия характер. Този артикул наистина се счита за много важен за всеки, който иска да изглежда добре. 

Но чантата трябва да бъде избирана, като се вземат предвид важни нюанси, за които не всички жени знаят. Когато избирате чанта, трябва да запомните, че за всеки  един случай трябва да има определен модел, който да отговаря на всички изисквания на етикета. Освен това чантата трябва да е практична.

Често единственият критерий за избор на този важен аксесоар е „харесване“ или „нехаресване“. Този подход обаче не винаги е подходящ. Ако смятате чантата за инвестиция и искате тя да бъде функционална и с високо качество, трябва да я изберете отговорно. В този случай трябва да се ръководите от следните критерии: бъдещата и функционалност, както и височината и типа на тялото ви.

 

Как да изберем дамска чанта в зависимост от целта

 

Чантата в бизнес стил подчертава истинския статус на бизнес дамата, така че трябва да е перфектна. 

Тя довежда стриктния стил до съвършенство и е необходима за тези, които работят в офис и спазват определен дрескод.

Перфектната бизнес чанта е изработена от естествена кожа. Текстурата на материала може да бъде различна (гладка, релефна, ватирана, перфорирана, комбинирана).

Модерната бизнес чанта е средно голям структуриран модел,  и е предназначена предимно за функционалност и удобство: нищо не трябва да разсейва заетата бизнес жена и да й създава дискомфорт.

В допълнение към твърдите къси дръжки, надеждно пришити към основата, безупречният продукт се допълва от дълга каишка, предназначена да носите чантата през рамото.  Един от критериите за удобство е опростената форма и изчистен дизайн: тя не трябва да наранява тялото при допир или да прилепва плътно към дрехите.

 

За да изберете универсална чанта за всеки ден, е необходимо  тя да бъде с високо качество, практична, удобна и издръжлива. Трябва да има достатъчно отделения и джобове, в които да побере всичко, от което се нуждаете. Могат да бъдат меки модели и варианти с фиксирана форма, със стабилно дъно, красиви, но не твърде предизвикателни. За да решите какъв цвят да изберете за чанта, е важно да се придържате към правилото: трябва да изглежда еднакво добре с повечето дрехи във вашия гардероб.

Практичен вариант за разходки, пазаруване и срещи с приятели е средно голяма чанта с много отделения и джобове. Нещата ще бъдат добре организирани и винаги под ръка.

Съветваме ви да избирате просторни модели от мека кожа, наподобяващи чанти за пазаруване. От малките варианти са подходящи чантите с дръжки през рамо или раница. Основният критерий, разбира се, е вашето усещане за комфорт.

 

За посещение на парти, театър, ресторант или светско събитие са подходящи миниатюрни чанти. Такива модели са с големина на телефон, малка козметична чанта или портфейл. Големите обемисти чанти на светски събития се считат за лош вкус. Избирайте ярки цветове, привличащи вниманието, добавяйки акцент към вашето изображение. Подходящи са чанти с ярки или искрящи покрития.

 

Пазарската чанта не трябва да е скъпа или изискана. Основното изискване за такава чанта е тя да бъде практична и просторна. Еко торбичките, изработени от екологични материали, са много популярни в наши дни, с които е удобно да пазарувате. Обърнете внимание на дръжките - те трябва да са здрави и надеждни.

 

Плажната чанта е летен аксесоар, която ще  донесе комфорт във вашата почивка. Плажната чанта не трябва да бъде скъпа или много издръжлива. Основното е, че тя трябва да бъде ярка и оригинална, за предпочитане с морски мотиви, които ще бъдат подходящи на морския бряг. Днес на мода са прозрачните водоустойчиви торбички, които без да се страхувате може  да оставите на пясъка или близо до вода.  Дамските плажни чанти са съобразени с цвета на банските.

 

Размерът има значение - изберете размера на чантата според височината и телосложението си

Размерът на чантата трябва да съответства на вашите спецификации. Грешният модел може да ви направи да изглеждате по-едри. За по-дребни дами - по-малки чанти! За да спазите идеалните пропорции, чантата трябва да е  3 - 5 см по голяма от дланта ви.

изберете размера на чантата според височината и телосложението си

Обратна е ситуацията при дамите с по едро тяло. Малка чанта или огромна чанта привлича вниманието към вашата конструкция. Потърсете средно голям модел спрямо вашата фигура. 

Момичетата със средни параметри имат по-голям късмет - експериментирайте с мини и извънгабаритни продукти.

  • Високите и стройни момичета са по-подходящи за кръгли модели с големи и средни размери.
  • Дребните жени с нисък ръст ще изглеждат по-високи с малка правоъгълна чанта.
  • Ако имате широки бедра, изберете вертикалната версия с вертикални украшения (като контрастна ивица).
  • Ако бедрата са тесни, а горната част е широка (голям гръден кош или широки рамене), трябва да обърнете внимание на обемни модели с дълги дръжки.
  • За жени със заоблени форми са подходящи атрибути с графичен дизайн и широки дръжки. Тези, които не могат да се похвалят с идеални извивки на тялото, трябва да избират сред заоблените варианти, изработени от меки материали.


За най-ниските (до 155 см височина)
: за да изглеждате по-високи, изберете чанта с дълги презрамки и я носете през рамо. Това визуално ще ви направи по-високи. По-добре е момичетата с наднормено тегло да вземат модел с широки презрамки.

    • Ако имате големи бедра, чантата трябва да е квадратна или удължена.
    • Хоризонталните модели подчертават стройността на краката.

За момичета със среден ръст (155-175 см) са подходящи чанти с къси дръжки, които се носят под мишницата или на лакътя.

    • Ако сте по-едри, заложете на просторни торби с ширина до 30 см и височина малко повече от А4.

За високи момичета (над 175 см) чантата трябва да е обемна и хоризонтална. Идеалният размер е 40х50. Но не трябва да го носите на рамото си, защото на високите дами, те визуално придават ширина. Носете чантата на лакътя или в ръката си.

 

 

Изберете формата на чантата, като вземете предвид вида на вашата фигура

С помощта на чантата можете визуално да коригирате фигурата. Достатъчно е да решите типа на вашата фигура.

"Ябълка" (тесни рамене и подчертан корем)

Изберете от правоъгълни, квадратни или трапецовидни чанти. Така визуално ще изглеждате по-слаби. Основното е да прехвърлите вниманието от проблемната област на корема към зоната на деколтето или към краката.

  • Не са подходящи: заоблени модели чанти. 

 

"Круша" (изразена талия, раменете са по-тесни от ханша)

Разгледайте по-отблизо правоъгълни модели или чанти за пазаруване. Те скриват закръглеността на бедрата. Дамските чанти със средни дръжки са подходящи. Носете ги на рамото си - като по този начин подчертавате достойнството на талията си.

  • Не са подходящи: заоблени модели чанти. 

 

Обърнат триъгълник (широки рамене и тесни бедра)

  • Заоблените и хоризонтално ориентирани чанти визуално балансират фигурата. Избирайте модели с къси дръжки. Носете го на лакътя или в ръката си - по този начин „фокусирате“ очите на другите към краката си.
  • Не са подходящи: модели с къса каишка. Те се фокусират върху проблемната зона в областта на деколтето. Чантите, които се разширяват към върха, също не са това, от което се нуждаете. Те повтарят силуета на фигурата, "подчертавайки" нейните несъвършенства.

 

"Правоъгълник" (ширината на раменете и ханша са еднакви, талията не е изразена)

Вашата задача: да не привличате вниманието към кръста. Най – подходящи са заоблените чанти. Вземете торби с къси или средни дръжки и ги ноете в ръката или на лакътя.

  • Не са подходящи: правоъгълни модели.

 

Пясъчен часовник (тясна талия, еднаква ширина на раменете и ханша)

Подходяща е всяка форма на чанта. Те изглеждат особено добре, когато са поставени под мишницата, за да се фокусират върху линията на талията. Изберете чанти с къси дръжки и средна каишка, за да привлечете вниманието към стройните крака.

  • Не е  подходящо: високи момичета с фигура на пясъчен часовник да носят чанти през раменете си. Каишката визуално ще подчертае бедрата.

 

 

Избор на чанта според цвета

Изборът на цвета на чантата е важен момент. Асортиментът в съвременните магазини е толкова голям, че всяка дама може лесно да намери правилната чанта за себе си.

 

Избор на чанта според цвета

 

Достатъчно е да се придържате към няколко прости правила:

  1. Цветовете на горното облекло не трябва да съвпадат с цвета на дамската чанта. Слагайки черно яке с чанта от същия цвят, лесно е да „загубите“ образа на аксесоара, да остане незабелязан, дори и да има лого на известна марка.
  2. Ако в изображението има някакви закачливи детайли, тогава цветът на дамската чанта може лесно да се комбинира с тях. Например ярък шал, шапка за глава, ръкавици или бижута.
  3. Хубаво е да овладеете тайната на цветовите комбинации. Благодарение на това няма да има грешки при избора на точния тон.

Не се страхувайте да играете с цветове. Експериментирайте и не забравяйте, че винаги има изключения от правилото. Може би дисонансът в цвета ще се превърне в един  незаменим акцент в цялото изображение.

По-рано дамската дамска чанта трябваше да съвпада по цвят с обувките  и колана. Днес такива опции за подбор се считат за консервативни, скучни и обичайни. Така че цветът на аксесоара вече трябва да се различава от дрехите ви, за да не се слее с него.

Но не всеки разбира от какво да се ръководи  при избора на цвят. Следователно най-често срещаният цвят е черният. Ако не сте от почитателите на черния цвят, опитайте да замените черното с тъмно и средно сиво, нюанси на кафяво, тъмно синьо, бордо. Ако гардеробът ви е проектиран в определен диапазон, универсалната чанта може да бъде от всякакъв спокоен нюанс от същата палитра. Така например, морско-зелена чанта ще допълни идеално дрехите в нежни цветове, не по-лошо от кафяви или сиви. Металните нюанси, които са модерни през този сезон, също са много подходящи.

Ярката чанта е чудесен акцент и начин да добавите цвят, ако гардеробът ви е спокоен и с основни тонове. 

От сезон на сезон отношението към чантата като аксесоар се променя. Ако в близкото минало той се е считал за независим и понякога доминиращ елемент на имиджа, то през 2021г. този подход не се насърчава. Най-добрата чанта не е тази, около която трябва да изградите образ, а тази, която скромно се вписва във вашата визия. 

Изборът на цветова палитра обикновено се влияе от сезона. През зимата е обичайно да се дава предпочитание на тъмни и студени нюанси, през пролетта - нежни и свежи, през лятото - ярки и слънчеви, а през есента - топли и елегантни.

 

Заключение

Разбира се, в допълнение към всичко по-горе, трябва да се отбележи, че чантата, включително аксесоарите, трябва да бъде изработена от висококачествени материали, да бъде издръжлива, устойчива на атмосферни условия. Моделите с по-малко шевове и детайли са по-трайни. Качеството на аксесоара се проявява в малки детайли, като метални крачета на дъното на чантата, така че да не се замърсява, магнитни закопчалки на страничните джобове и т.н.

Не се страхувайте да експериментирате с модата, да разчупвате стереотипите и да подчертавате личността си с помощта на дамски чанти. Играйте с форми, цветове и размери, докато се наслаждавате на ансамблите и комбинациите, които създавате.