Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Как да комбинирате ярките цветове в дрехите

16/02/2021

При избора на дрехи всички се ръководим от определени правила и вземаме предвид такива важни моменти като модни тенденции, особености на фигурата, стил и лични предпочитания. Но цветовете, както и техните комбинации, играят също толкова важна роля.

Според психолозите цветът на дрехите на човек може да разкаже много за неговия характер и предпочитания. Например, синьото и пастелното са предпочитани от романтични натури, зеленото и жълтото намират място в гардероба на хората с весел характер. Цветната палитра на тоалета играе важна роля в модния свят. Ако предпочитате дрехи в ярки цветове, тогава трябва да знаете как да ги комбинирате.

 

Съвети от стилисти

Комбинирането на цветове е истинско изкуство. Необходимо е да знаете няколко правила:

  • черно, бяло и сиво сe съчетават идеално с всички ярки цветове
  • черното изглежда еднакво добре както със синьо, така и  с жълто, оранжево
  • препоръчително е да се комбинират не повече от 2 до 4 цвята
  • комбинацията трябва да бъде разделена на определени части, например в три нюанса, като единия от тях трябва да е доминиращ
  • комбинацията от контрастни цветове изглежда хармонично при: червено-зелено, жълто-виолетово

 

 

Основни комбинации на цветовете

 

Основни комбинации на цветовете

 

1. Монохроматична комбинация - различни нюанси от един и същи цвят

Вместо експлозивни комбинации от цветовете на дъгата или комбинации от няколко неонови цвята, опитайте различни тонове от един и същи цвят. Например, добавете бледосини панталони към ярко синьо яке - облеклото ще бъде по-интересно.

Съзвучието на цветовете в дрехите е много важно. При едноцветната комбинация се използва един цвят, но с много нюанси. Хармонията им трябва да бъде еднаква. Например, ако е избрано синьо, то успешно се комбинира  със светло синьо, зелено, лилаво.

Избирайте различни нюанси на тези цветове в различни части на дрехите си, променяйки тяхната яркост и наситеност.

Например при виолетовата гама, комбинирайте с: люляк; виолетово; лилаво; лавандула.

Ако харесвате оранжевото, използвайте неговата палитра от нюанси: мед; оранжево;  кехлибар; морков; червено; кафяво.

Любителите на червеното, могат да правят успешни комбинации с: розово; алено; бордо; кармин;  лилаво; пурпурен;

 

2. Ахроматична комбинация

Тази комбинация се основава на използването на неутрални или ахроматични цветове. Това са черно, бяло и сиво. Те могат да се допълват и да се комбинират добре с други нюанси на гамата. Тези цветове са в перфектна хармония с всеки ярък нюанс, който може да акцентирате чрез ярки обувки, чанта, шал или бижута.

 

3. Триада от контрастни цветове

Това е комбинация от всички контрастни цветове. Комбинирането им придава на цялото изображение невероятна динамика и ви позволява да привлечете вниманието към себе си. В правилата на цветното колело съществуват триадични комбинации - това е комбинация от 3 различни цвята, разположени на диаграмата на едно и също разстояние. Въпреки привидно яркия контраст, тази комбинация ще бъде доста хармонична. Има няколко вида триада:

Класически - съчетаването на цветовете на цветното колело се извършва под ъгъл от 120 градуса. За основа тук са взети червено, синьо и жълто, които са на еднакво разстояние.

Контрастно - тази комбинация изглежда по-малко контрастираща и се получава чрез комбиниране на съседни нюанси.

 

 

С какви нюанси да комбинирате ярки цветове

Преди да разберете какви цветове да комбинирате в дрехите си и да създадете идеалния образ, трябва да изберете основния нюанс. И едва след това трябва да започнете да избирате допълнителен тон. За да може изображението да се получи хармонично, в началото не трябва да комбинирате повече от 3 различни цвята. В този случай третият цвят трябва да е в ролята на избран от вас аксесоар.

Ако говорим за аксесоари, тогава златните бижута ще бъдат в хармония с топлите тонове в дрехите, а сребърните със студените. Но най-новите тенденции допускат да се  смесват златни и сребърни бижута в един тоалет.

 

С какви нюанси да комбинирате ярки цветове

 

 

С какво се комбинира червеното

Този цвят представлява страст и наистина е кралски избор. Сила, емоция, любов, характеризират основния червен цвят в дрехите. В същото време, ако изберете грешни цветове при комбинация с него, можете да получите негативен  образ. Класическата комбинация е черно и червено, също така контрастира добре с бялото. Допустимо е да се комбинира червено с жълто, зелено, синьо или бордо. Съчетаването с кафяво или нюанси на кафяво трябва да се избягва.

Доматеното червено се комбинира най-добре с ментово зелено, кремообразно мляко, сиво. Черешовочервените варианти са идеални със светло оранжеви, сиви, лазурни, бледожълти, пясъчни, бежови комбинации.

Малиново червено изглежда страхотно с черни, бели и розови нюанси.

 

С какво се комбинира оранжевото

Оранжевото е цвят, който създава настроение, но не трябва да има много от него във външния ви вид. Той пасва страхотно на хора със зелени очи. Изглежда перфектно в комбинация с бяло, черно, сиво, люляково, жълто, зелено и синьо.

Наситен оранжев цвят изглежда страхотно с циан, син, лилав, бял, черен.
За тъмно оранжево изберете следните нюанси: маслинено, бледожълто, черешово, кафяво.

За светло оранжево препоръчителни са сиво, маслинено, кафяво.

 

С какво се комбинира жълтото

Цветът на слънцето се свързва с откритост, лукс и свежест. Можете да добавяте неща от зелени, люлякови, сини или ментови нюанси към него. За да създадете контраст с него, трябва да носите елемент от оранжеви, червени или естествени цветове.

Ярко жълтият цвят е добре комбиниран с люляк, син, светло син, сив, лилав, черен.

За лимонено жълт нюанс ще са подходящи черешово червено, синьо, кафяво, сиво.
Успешна комбинация за златисто жълто е лазурно, кафяво, сиво, червено, черно.

 

С какво се комбинира синьото

Този цвят е доста универсален. Има много богати нюанси. За тъмно син ярък цвят изберете люлякови, сини, жълтеникаво зелени, бледо жълти нюанси. Подходящи са и оранжево, зелено, бяло, червено, сиво, кафяво. Всички нюанси на лилавото са подходящи за руси и светлокоси дами.

Светлите тонове контрастират с червено, кафяво или оранжево. Разумно е да го комбинирате със златно, сиво или маслинено.

 

С какво се комбинира лилавото

Психолозите казват, че лилавото има успокояващ ефект върху нервната система. Този цвят е идеален за креативни хора. Всички нюанси на лилавото са подходящи за руси и светлокоси жени. В дрехите се съчетава с жълто, оранжево, липа, синьо. За разходка подходящо е да се комбинира с нещо бяло, а за бизнес среща - с черно.

За лилав тон изберете златистокафява гама, бледо жълто, тюркоазено, ментово зелено, светло оранжево.

Оранжеви, розови нотки, тъмно лилави, бели, жълти, маслинови са подходящи за наситено лилав нюанс. Не прекалявайте с лилавото - не върви добре с ярко червено.

 

С какво се комбинира зеленото

Различни нюанси на зелено са тенденция за новия сезон. Те ще направят образа привлекателен, мечтателен, самоуверен. Този цвят се съчетава със златистокафяви нотки, оранжево, кафяво, жълто, кремаво, сиво. Кремообразно бяло и черно също пасват добре.

За тюркоазен основен цвят изберете черешово червено, жълто, кремаво, кафяво, лилаво, фуксия. Зеленият цвят в дрехите е особено подходящ за червенокосите момичета.


Какво да избягвате

Според съветите на стилистите, избягвайте комбинациите от:

  • синьо и зелено като напълно неподходящи
  • черно и кафяво
  • червено и розово
  • люляк и виолетово
  • тъмно синьо и черно
  • слива и лилаво
  • лавандула и черни, тъмни тонове


Всеки цвят има своя специална енергия, която е важна за създаването на цялостния женски образ.

Възможността за избор на гардероб въз основа на цвета на дрехите е истинско изкуство, което може да се овладее. За да бъдете винаги в тон с модната тенденция, стилистите съветват да изберете основен гардероб и да го допълвате с нови цветове. И не се страхувайте да експериментирате. Това е единственият начин да намерите „вашето“ изображение.