Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Завладяващата история на появата на банския костюм

31/05/2022

Трудно е да се повярва, но до XIX век човечеството не се е нуждаело от бански костюми. Древните хора, изглежда, не са се притеснявали и са се къпели в каквото и да е било, докато през Средновековието католическата църква строго е забранявала публичното къпане.

 

Индустриализация и бански костюми

Появата на банските костюми е пряко свързана с развитието на спа инфраструктурата. Те се появяват  през Ренесанса, когато католическата църква вече не може да спъва прогреса. Баните и СПА центровете, които са били предписвани от лекарите единствено с лечебна цел, постепенно се връщат в ежедневието на хората. Първите спа центрове се появяват в Карлови Вари, на Балтийско море и в Баден-Баден. Но те все още са привилегия на благородниците и аристокрацията, на тези, които могат да си позволят да прекарат месеци в пътувания дотам.

Всичко това се променя през XIX век с появата на железницата. При стотици и хиляди километри, които трябва да се изминат, сега това отнема значително по-малко време, а хората са привлечени от курортите. През миналия век мъжете и жените са се къпели поотделно, а за покриване на тялото е имало достатъчно бельо или ризи, но се появява  необходимост  да се създаде бански костюм, с който не е срамно да се  излезе на публично място. Жените носели рокли с дължина до коленете и свободни панталони, а мъжете - долнища с горнища, които прикривали косматите гърди.

 

История на банския костюм

 

Спортната революция

Първите олимпийски игри от древността насам се провеждат в Атина през 1896 г. Както и в Древна Гърция, жените не са имали право да участват. Четири години по-късно, на Олимпийските игри в Париж, дамите си проправят път и се състезават в няколко дисциплини - тенис, голф, крокет, конна езда и ветроходство. След като плуването  е признато за  олимпийски спорт, става ясно, че модните викториански костюми за плуване са напълно неподходящи за него. На Олимпийските игри през 1912г. жените плувкини се появяват с открити костюми, които разкриват почти целите им ръце и крака.

 

Слънчеви бани

Датският лекар Нилс Финсен  получава Нобелова награда през 1903г. за откритието си как да лекува кожна туберкулоза с помощта на слънчева светлина. Оттогава насам лекарите предписват слънчеви бани на пациентите си, но общата мания по тях все още е далеч.

Тъмната  кожа отдавна се смята за неестетична. Тя е характерна за селяните, които прекарват часове в работа на полето. Благородниците се гордеели с аристократичната си бледност. Ситуацията е променена от Коко Шанел, главния моден вдъхновител на своето време. По време на круиз в Средиземно море тя случайно изгаря на слънце и така е заснета от папараците, а това веднага поражда нова тенденция, която изисква все по-голяма откритост на банските костюми.

Не само дамските бански костюми се променят. През 30-те години на мъжете е било позволено да показват гърдите си, и да се появяват по плажовете и на състезанията по плуване с къси панталонки.

слънчеви бани

Военно време

Втората световна война оказва влияние върху всички области на човешкия живот, включително и върху модата. През 1942г. Съветът за военно производство на САЩ решава да намали употребата на естествени влакна в облеклото, включително в плажното облекло, за да облекчи недостига на памук, коприна и вълна. За да се съобразят с наредбата, производителите на бански костюми предлагат модели от две части, състоящи се от слипове с висока талия, покриващи пъпа, и сутиени.

Новата тенденция е възприета от лъскавите списания и филмовата индустрия. Момичетата в бански костюми от две части също са използвани като Пин-Ъп изображения за повишаване на морала на американските войници.

 

Големият взрив

Френският машинен инженер Луи Реар, който ръководи семейния си бизнес за бельо, забелязва, че жените на плажовете в Сен Тропе прибират краищата на банските си костюми, за да получат по-равномерен тен. Това го вдъхновява да създаде нов , революционен модел плажен костюм.

Показва го на 5 май 1946г., като го  нарича "бикини" по името на атол в Тихия океан, където САЩ извършват ядрен опит няколко дни по-рано. Бикините, които за първи път разкриват женски пъп, предизвикват сензация в очите на международната общност.

Въпреки това изобретението на Реар няма успех; на повечето престижни плажове в Европа и Америка бикините са напълно забранени, а жените продължават да избират елегантни модели, които подчертават талията, чак до 60-те години.

 

Магията на киното

Киното оказва огромно влияние върху популярността на бикините. Продуцентите осъзнават, че ключът към търговския успех на филма е момиче  разхождащо се в бански костюм.

Една от първите е Бриджит Бардо във филма "И Бог създаде жената" (1956), последвана от Урсула Андрес, която се появява ефектно на Карибите в първия филм за Джеймс Бонд "Д-р Но" (1962), а след това Ракел Уелч, която  се появява  на екрана  по  бикини във филма "Милион години пр. ХР" (1966).

Оттогава дизайнерите започват да създават все по-откровени модели бански костюми и нищо не може да спре жените да ги купуват.

Магията на киното

Костюм за плуване на шампиони

През 70-те години производителят на бански костюми Speedo добавя еластан към моделите. Тези синтетични плувни костюми се увиват около тялото като втора кожа и помагат да се намали съпротивлението. На това изобретение се приписва заслугата да успее  женския отбор на Източна Германия да постигне седем световни рекорда на световното първенство  през 1973г.

 

Семейство Кини

Откакто Луи Реар изобретява бикините, всички следващи модели бански костюми носят имена със същото окончание. От 60-те години на миналия век на мода се редуват монокини (бански костюм от една част с високи изрязани части отстрани), танкини (костюм от две части с ниски бикини и горнище с презрамки), микрокини (микро бански костюм, който едва покрива това, което трябва да се скрие) и трикини (костюм, състоящ се от четири триъгълника от плат и ленти за глава).

 

Какво да изберете за лятото?

Това лято дизайнерите препоръчват да изберете бански, подчертаващи фигурата, и спортни модели, напомнящи на екипировка за гмуркане. В идеалния случай трябва да имате няколко варианта за всички случаи и за разнообразяване на канала си в Instagram. Отдавна е известно, че единственото нещо, което може да се конкурира с красивите момичета в интернет, са момичетата в бански костюми.

А ние от Creative BG ще ви помогнем да изберете най-добрия дамски бански костюм!

 

Свързани продукти