Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Викториански стил в гардероба ви

15/03/2022

Викторианското облекло съчетава елегантност и лукс. Въведен в модата в началото на 19 век, стилът намира отзвук и в настоящето. Много колекции на съвременни дизайнери съдържат елементи от викторианската епоха.

Викторианският стил получава името си от кралица Виктория, управлявала от 1837 г. до смъртта си през 1901г. Въпреки че е живяла отдавна, нейните модни идеи все още са актуални.. Те акцентират върху това женското тяло да бъде едновременно женствено и привлекателно.

По това време Англия процъфтява, тъй като преживява индустриална революция, както и икономически растеж. Това се отразява във всички  аспекти  на обществения живот, включително в изобразителното изкуство, литературата, театъра и разбира се в модата  като предизвиква огромни изменения в модната индустрия. 

Друга голяма промяна  настъпва, когато през 50-те години на XIX в. започва масовото производство на шевни машини. То е съчетано с производството на изкуствени бои, което води до разцвет на висшата мода.

Това е огромна промяна, тъй като не само средната класа, но и всеки, който има достъп до използваните материали, се ориентира към висшата мода. Тенденциите започват  да се разпространяват, създават се  първите списания за мода. Това помога на хората от всички класи да следват най-новите постижения.

Сега знаем какви са недостатъците от носенето на корсети, но по онова време те са били много популярни. Някои са се отличавали с изящните си и богато украсени материи. Тези материали, включително сатен, коприна и кадифе, се предлагали в наситени цветове като бордо, тъмносиньо, черно и бяло. Често те били многопластови, украсени с интензивни мотиви, с панделки.

Всичко се свежда до това да се придаде на извивките  на тялото привлекателност. Подчертават се бедрата, гърдите и талията. Този акцент до голяма степен се дължи на факта, че от дамите във висшето общество не се очаквало да носят ярък грим.

викториански стилове в ежедневната визия

Как да включите викторианските стилове в ежедневната си визия

  1. Пола макси. Това е основата на вашата викторианска визия. Добре прилепналата дълга пола с права кройка ще ви помогне да създадете женствен вид.

  2. Плътни, ярки цветове. Въпреки че романтичният викториански стил е известен с три основни цвята, има още няколко, с които можете да експериментирате. Нежните тонове на розовото, ярко червено, черно, бургундско, бяло и дори синьото са характерни цветове от епохата. Придържайте се основно към един от тези цветове, а останалите използвайте като акценти.

  3. Високи яки. Няма спор, че високите яки са един от най-определящите символи от викторианската епоха в модата, но те не са за всеки. Ако се затруднявате с високите яки, изберете топове с дантелени наслагвания на врата и гърдите.

  4. Ярки дантели. Изборът на елементи с волани, къдрици и дантели определено ще ви накара да се чувствате  като у дома си във викторианската епоха. Особено когато дантелата изпъква,подчертава модела (например бяла дантела върху тъмночервени материи).

  5. Мотиви на цветя. Независимо дали ги включвате чрез аксесоари, бродерия или дантела, цветята са отличителен белег на викторианския стил.

  6. Шалове. Шаловете помагат за омекотяване на образа и внушават усещане за романтизъм. Те са популярен начин както да се стоплите, така и да добавите още един елемент за съсвършенна визия.

  7. Проста прическа и грим. Поддържането на косата на обикновен кок или късо подстригана ще ви помогне да постигнете съвременна викторианска визия. Задължително е да съчетаете това със семпъл грим, който подчертава естествената ви красота.

Следването на тези лесни съвети ще ви помогне да постигнете перфектната викторианска мода в съвременните стилове.

Това са само част от елементите, които съпътстват модата от викторианската епоха. Как да съчетаем модата на отминалите дни с тази от  днес, за да направим образа по-оригинален, но да не прекаляваме?

Съвременната мода и викторианския стил

Съвременната мода и викторианския стил

Съвременните дизайнери с удоволствие черпят вдъхновение от минали епохи, което  се демонстрира от модни колекции във викториански стил при водещи модни дизайнери. Ако искате да усетите очарованието на стара Англия, ето няколко съвета. Бродирана или дантелена, гарнирана с изправена яка,- викторианската блуза е най-достъпното докосване до миналото, което всеки може да си позволи. Съчетайте го с панталон или дънки.

Многослойна широка пола с волани ще ви върне в отминалия век. Модерните момичета съчетават бухнали поли с обикновени тениски.

Бижутата от скъпоценни камъни и перли ще бъдат подходящи за всяко облекло. Основното условие за носенето на големи аксесоари е почти пълната липса на грим и строга прическа. Между другото, викторианските дами са залагали на бижута под формата на гълъби, змии и ангели.

За специален повод изберете рокля до пода с украса. Нека бъде ръчна бродерия, перли, драперии от плат. Роклята със сигурност трябва да подчертава извивките на фигурата. Не забравяйте, че използването на елементи  във викториански стил е подходящо само в разумни количества, ако прекалявате, рискувате да изглеждате  смешно, претенциозно облечени.

 

Викториански стил в ежедневна визия: 6 модни идеи

Волани

Най-лесният начин да добавите викториански шик към визията си е да носите дълга рокля от сатен или коприна с волани. За всеки ден изберете леки материи в пастелни нюанси, за тържествени поводи са подходящи кадифе и сатен.

рокля от сатен или коприна с волани

Блузи с дълъг ръкав

Задължителни детайли на горнище във  викториански стил: дълги бухнали ръкави, ред малки копчета, висока яка, волан  на гърдите. Материята може да бъде обикновена, на райета или на малки точки, но винаги в светли нюанси.

Блузи с дълъг ръкав

Многоетажна пола

За офиса многоетажна пола с редици от волани определено не е подходяща. Но за официален повод това е чудесен вариант. Можете да я носите с отворено горнище, корсет и дори късо яке. Основното е да запазите силуета на пясъчен часовник.

Многоетажна пола

Рокля с корсет

В епохата на царуването на кралица Виктория дамите стягат корсетите си до болка  в буквалния смисъл на думата. Днес няма нужда да повтаряте подобни подвизи, достатъчно е да подчертаете талията с широк колан или корсаж. Вложките от дантела и шифон са добре дошли!

Рокля с корсет

Декорации

Това е много важен детайл от викторианския образ. Трябва да има много бижута, за предпочитане с истински камъни. Многостепенни колиета, луксозни гривни и обеци, изобилие от пръстени и накити - не можете без тях дори в ежедневната си визия.

Декорации

Вечерна визия

Ако ежедневната визия предполага затворени тоалети , то вечер викторианските дами смело излагат шията, раменете, бюста, гърба. Роклите стават по-ярки и по-контрастни, бижутата и аксесоарите се  съчетават, често от един и същи материал.

Вечерна визия

Викторианският стил никога не излиза от мода, защото е красив, романтичен и женствен. Неговите елементи със сигурност са във вашия гардероб. Това са дантелени рокли, корсети, дълги, ефирни поли. Ако романтичните тоалети от епохата на Джен Ейър са ви пленили, Creative ще ви помогне да създадете нежни  и модерни визии, запазвайки основните елементи на този разкошен стил.

Свързани продукти