Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Стил Z: провокация и индивидуалност

02/11/2021

Стилът е метод за себеизразяване, проявление на индивидуалност с помощта на външния вид. И ако модата е мимолетна, тогава стилът на всеки човек може да се промени много бързо. В съвременния смисъл терминът се тълкува като съвкупност от художествени характеристики, средства и техники, които имат обща идея.

Да имаш собствен стил в дрехите означава да намериш хармония между вътрешния свят и външния вид, а модните тенденции помагат да се разкрият нови аспекти на стила.

Поколение Z се превърна в еталон за модните къщи от световна класа. Постмилениалите, родени след 2000г., задават тон, а младите дизайнери от водещи марки вземат това предвид при проектирането на своите колекции.

Свобода на стил и свобода на кройката, комфорт и лекота - предимствата на дрехите oversize могат да бъдат оценени само като ги пробвате. Тенденцията за подчертано свободни, дори широки дрехи, която не отстъпва позициите си няколко сезона подред, е лоялна към всякакъв тип фигура. Стилът oversize има магическа способност: да скрие излишните килограми и в същото време да подчертае крехкостта и грацията на дребничките дами.

Въпреки факта, че терминът "овърсайз" се появи в модния лексикон сравнително наскоро, този стил има впечатляваща история: през двадесетте години на ХХ век дизайнерите революционизираха гардероба на жените, предлагайки обемни, ефирни тоалети от шифон, които да заменят корсажите и кринолините.

Ерата на 60-те години е разцветът на стила; широки туники и ризи с цветя, широки дънки - всички те се  превърнаха в емблематични обекти на хипи културата. Овърсайз стилът преживя нова вълна на популярност през 90-те години: хип-хоп звездите създадоха мода за оверсайз анцузи, повече от широки дънки и оверсайз тениски.

Най-яркият пример за стила овърсайз в дрехите е появата на представителите на хип-хоп тенденцията. Качулки, дънки, огромни тениски,в които лесно могат да се поберат на няколко  момичета. Особено внимание трябва да се обърне на комбинацията от различни елементи: често можете да видите къси секси топове с груби широки панталони при феновете на жанра. Или, обратно, трико и плътно прилепнали шорти.

Оversize гардероб: правилният избор

Оversize гардероб: правилният избор

На първо място, струва си да разграничите големите неща от нещата, които са просто по-обемни. Дизайнерите на облекла, които създават овърсайз дрехи, обмислят кройката, като умишлено увеличават само някои от нейните детайли – рамене, гръб, ревери, джобове, ръкави. Дрехата изглежда обемна, свободна, дори торбеста, но в същото време не създава усещането за облекло откраднато от някой друг.

Ако не сте доволни от някоя част от тялото си, тези неща ще ви помогнат да скриете несъвършенствата. Такива дрехи само ще подчертаят крехкостта на дребничките момичета - дори палто овърсайз няма да утежни фигурата, а само ще засили контраста между широки ръкави и тънки ръце, обемен подгъв и изящни глезени.

Въпреки това, когато избирате нещо в стил овърсайз, не трябва да забравяте, че то трябва да бъде солистът в изображението. Ако обличате комплект с обемно палто в този стил или пробвате широка жилетка, запомнете: останалите дрехи не трябва да са обемисти. Комбинирайте овърсайз жилетка с тесни дънки, овърсайз суичър с пола-молив, палто-пашкул с рокля-калъф.

Това правило е особено вярно за момичета с пищни форми, момичета с параметри на модел могат да експериментират и да пробват широки панталони банани с късо палто овърсайз .

В настоящия сезон нещата, които са подчертано обемни, са по-актуални от всякога. Що се отнася до материалите и текстурите, също няма ограничения - на мода са моделите от плат от туид, кашмир, драпиране или букли. Цветове: от деликатни пастелни нюанси (бяло, кремаво, кафе с мляко, розово на прах, мента, бежово) до ярки и наситени (алено, кралско синьо, марсала, сиво, графит, бутилково зелено и, разбира се, класическо черно).

Роклите могат да имат различни стилове, основната отличителна черта е свободната кройка. Това могат да бъдат рокли-ризи, рокли-пуловери, спортни модели, които наподобяват удължени суичъри или женствена, сложна архитектурна кройка. В зависимост от стила, те могат да се носят както с кецове и маратонки, така и с класически обувки и ботуши.

Огромен пуловер, жилетка или джъмпер може да бъде изработен от плътно плетиво или да има гладка текстура, основното е качеството на материала: нискокачественото трико в комбинация с широка кройка ще изглежда небрежно.

По-добре е, ако е едноцветно. Трябва да комбинирате обемна горна част с долнище, базирано на принципа на контраста: овърсайз жилетка или пуловер трябва да се носи с клинове, тесни дънки, пола-молив до коляното, мини пола, скейтър пола или къси панталони.

Широките модели с ниска талия са обичани от целия свят, дори такива икони на стила като Сара Джесика Паркър редовно се появяват с тях в публичното пространство. Най-актуалните са с дължина 7/8, небрежно прибрани. Задължително е да ги комбинирате с обувки с токчета, за да не добавяте визуално няколко излишни килограма на бедрата. Топ - по ваш избор: тесни горнища, риза в мъжки стил, пуловер с едно рамо или V-образно деколте.

 

С какво да комбинирате?

Огромните дрехи се вписват лесно в почти всеки гардероб и могат да бъдат съчетани с различни стилове облекло.

Палто-пашкул може да се съчетае с тесни дънки и обувки на нисък ток или мокасини.

Оверсайз палто може да се носи с цветни маратонки. Палтото може да изглежда добре и с неща в класически стил - миди пола, женствена блуза и токчета. Тези, които не се страхуват да изглеждат екстравагантно, могат да съчетаят овърсайз палта със скъсани дънки и байкерски ботуши.

Жилетката може да бъде съчетана с копринена блуза или рокля.

Особено впечатляващо ще изглежда обемен суичър, къса разкроена пола и чорапи до коляното.

Обемният пуловер идеално ще допълни пола, боти до глезена.

Оверсайз дънки изглеждат невероятно стилни с разкроено горнище, маратонки и ярко яке.

Класическите малки черни рокли скромно се отдръпнаха с появата на овърсайз и това е разбираемо. Първо, широките рокли са в състояние да скрият всички недостатъци на фигурата, второ, те могат да се използват за създаване на абсолютно всеки комплект. Спортните модели, подобни на силно удължен суичър, по-често се избират от млади момичета. А тези, които искат по-малко екстравагантност и повече изтънченост, охотно купуват ризи и блузи, както и дизайнерски рокли, подходящи дори за вечерно излизане.

Парадоксално, но вярно: изглежда, че oversize е предназначен да скрие несъвършенствата на тялото от любопитни очи. Въпреки това, за пълните момичета има много повече капани в този стил, отколкото предимства. Проблемната зона под формата на малък корем или пълни ръце може да бъде маскирана от този стил, но те не могат да придадат крехкост на голяма фигура.

Жените с големи гърди трябва да бъдат изключително внимателни при избора на дрехи, в противен случай има риск да сте с един размер по-големи, отколкото сте в действителност. И все пак, да се украсите с обемно нещо е съвсем реалистично: достатъчно е да намерите жилетка или обикновено палто под коляното, което ще създаде вертикална линия в комплекта.

Любими визии, които завладяха целия свят, са оверсайз рокля пуловер и ботуши с токчета както и оверсайз пуловер и пола-молив.

 

За кого е подходящ този стил

Овърсайз подхожда на почти всички жени. Само много пълни жени трябва да се въздържат от носене на дрехи в този стил. Тъй като те може визуално да направят фигурата им по-пълна. Но жените, които са стройни и с дребни недостатъци във фигурата, трябва да се вгледат по-отблизо в подобни неща. В крайна сметка овърсайзът умело ще премахне тези проблеми и ще направи фигурата ви визуално перфектна.

Този стил не толерира излишните усилия. Когато създавате изображение, си струва да се съсредоточите върху един огромен елемент от гардероба. Това важи и за избора на свързани аксесоари. Oversize е на първо място удобство, нищо не трябва да пречи или ограничава.

Неразделна черта на стила oversize е визуалното размиване на контурите на тялото. Няма вталени неща или права кройка, всичко наистина виси.

 

Заключение

Оверсайз е много необикновен стил на облекло, обичан от мнозина и останал с нас дълги години заради комфорта си. В крайна сметка какво е оверсайз? Oversize е облеклото, визуално по-голямо с няколко размера.

Само един широк детайл в тоалета може ефектно да украси комплекта благодарение на интересни гънки и създаване на уютен, мек и свободен външен вид.

Има хиляди овърсайз модни решения, всяка жена или момиче непременно трябва да пробва широки дрехи, за да оцени тяхното удобство и грация.