Безплатна доставка за поръчки над 49.99 лв.

Произход на дамското палто

26/09/2023

Дамските палта са най-популярния артикул от елегантния гардероб на жените. Голямото търсене на този вид облекло се обяснява не само с възможността да изглеждаме изискано и привлекателно, но и да се чувстваме комфортно.

Модните дизайнери предлагат такова разнообразие от стилове, че не е трудно да се избере атрактивен модел, като се вземат предвид типът фигура и предпочитаният стил.

Историята за появата на този вид връхни дрехи е много увлекателна и ви дава възможност да проследите как се е променял този толкова популярен артикул през вековете.

 

Дамското палто до XIX век

Прототипът на съвременното дамско палто се появява през XVIII в. във Франция. Всъщност то е представлявало пелерина с качулка. Местните селяни са носели просторни пелерини, които са се наричали palletoque. Първоначално такива дрехи се харесали на местните  благородници, а след това и  парижани обърнали внимание на стила. По-точно, една парижанка - маркиза дьо Помпадур, се заинтересувала от този тип връхни дрехи. Като законодателка на тенденциите в модата, светската дама не се страхувала от смели решения. Така в гардероба ѝ се появило палтото. Почитателите и започнали да поръчват този тип облекло при своите шивачи и постепенно артикулът завладял Франция.

Приблизително по същото време англичаните също "овладяват" този стил. Палтото се харесало на дамите, тъй като позволявало да се запази външната елегантност, а в същото време предпазвало от лошото време, така характерно за Лондон. Но просторното наметало не било кой знае какво спасение от пронизващия вятър. Ето защо английските шивачи предложили свой собствен дизайн за палтото от XVIII в. - вталена кройка като сако. Между другото, днес вталените модели са не по-малко популярни, отколкото в онези далечни времена.

В Източна Европа палтото се разпространява малко по-късно.  През XIX в. женската мода заимства много от мъжкия гардероб - панталони, сака, жилетки, палта. Именно тогава жените започват да шият индивидуални връхни дрехи по поръчка.

 

Трансформация на дамските палта през XX в.

ХХ век е векът на технологичния прогрес, еманципацията и отказ от пълна зависимост от силния пол. Жените започват да получават социални права. Променя се външният им вид, променя се и гардеробът им- палтата се сдобили с дълги заоблени краища, раменете станали по-широки, ръкавите - по-къси. Модните дизайнери започнали да експериментират с материали - филц, плюш, брокат, кадифе. Но английската вълна си останала основният материал. Стилът се сдобива с допълнителни детайли - кожена обшивка на яката и подгъва.

Елегантното палто се  украсявало  с яка от гипюр, подплатата се   изработвала от коприна. От това описание е ясно, че цената на  палтото е била висока и недостъпна за по-ниските слоеве от населението. Бедните благородници са се отказвали от подплатата и кожената яка. А за да украсят по някакъв начин дрехите, те използвали големи копчета. Така обикновеното торбесто наметало се превърнало в основна част от женския гардероб. Всеки дизайнер, който подготвял зимна колекция палта, се опитвал да представи своя вариация на палтото.

Всяко десетилетие от историята намира своето отражение в моделите палта. В предвоенните години женствеността отново става модерна. Жените все по-често избират вталени палта. След 1940г. в гардеробите на модните девойки се появява женското палто макинтош. По това време този модел палто често е виждано в киното облечено от световни знаменитости. Особености на модела - свободна кройка, яка с ревери, липса на колан и катарами. През 50-те години на XX век на мода излизат мини роклите. Това се отрази и на кройката на палтата - те започват да се произвеждат с минимална дължина на подгъва. Като украса се използва голяма яка. Палтата били изработвани от вълнен плат, боядисан в ярки цветове.

Няколко години по-късно става модерно да се носи къса рокля с дълго палто. Задължителен елемент на модната жена от този период - ярък шал или цветно шалче. Самите палта били украсени с ципове, катарами, големи копчета в два реда. През 70-те години популярната дължина на палтото става малко под коляното. Като допълнителни детайли - големи джобове, кожена обшивка на яката. 

През 80-те години популярни са спортните, често безформени полупалта "унисекс" с колан. А палтата от 90-те години не могат да бъдат описани с един или два стила. Модата се променя на всеки няколко години - жените носят както  прилепнали  мини или макси палта, така и дрехи със свободна кройка.

Дамско палто в сиво

През последните две десетилетия модните тенденции предлагат на жените едновременно няколко стила от различен вид,така  всяка дама може да избере "своя" вариант.

 

Каква дължина на палтото е на мода сега?

Съвременната мода е многостранна и разнообразна. Тя не диктува строги критерии за оформянето на палтата. Основната тенденция е дрехите да се избират, като се вземат предвид типът фигура, дейността, предпочитаният стил като цяло. Разбира се, палтото трябва да е хармонично съчетано  с останалата част от гардероба и също така трябва да е удобно. Това е единственото нещо, което има значение.

Що се отнася до дължината, в колекциите на известните модни дизайнери можете да откриете макси палта (Zac Posen, Christian Siriano, Emilio Pucci), скъсени модели (Valentino, Dolce & Gabbana), палта с класическа дължина (midi) малко под коляното (SimoneRocha, Miu Miu и DKNY).

 

Нови модели дамски палта

Модните дизайнери продължават да експериментират с материи, текстури и детайли. Дефилетата на висшата мода демонстрират, че кожената украса, клетката, коланът, големите ревери, големите копчета са в тенденция. Що се отнася директно до стиловете, популярни през този и следващия сезон ще бъдат:

  • Класическо английско палто. Разширен силует, яка, колан. Оптималната дължина е миди.

  • Свободна кройка, нагъната яка, дължина миди или макси. 

  • Свободно палто със свободна кройка и широк колан. Особеност на модела е възможността за промяна на дълбочината на палтото.

  • Двуреден модел с максимална дължина, с яка ревер, хастар, големи копчета.
  • Палто Bush. Палто с два ревера. Характерни детайли - джобове с лепенки, яка ревер.

  • Двуредно палто от туид с колан и сваляща се качулка.

  • Свободната, дори обемна кройка ви позволява да скриете излишните сантиметри на талията, без да ги подчертавате.

  • Тренчкот. Строга права кройка, английска яка, два реда копчета.

Дамско палто в синьо

Повечето от модерните модели ще намерите в нашите магазини Creative.
Ние внимателно следим модните тенденции и предлагаме на своите клиенти разнообразни изделия.

Свързани продукти