Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.

Правила за съчетаване на цветовете в дрехите за създаване на перфектен образ

18/06/2024

Правилното съчетаване на цветовете в облеклото притежава цял спектър от психофизиологични свойства, които пряко влияят върху възприемането на човека от околните. Някои хора харесват нюансите на червеното и лилавото, докато други предпочитат зеленото. Такива предпочитания говорят много за личността на специалистите, които разбират психологията на цветовете.

Съществуват много начини за определяне на цветовия тип, стотици препоръки за избор на нюанси в съответствие с него и варианти за най-изгодни комбинации. Но определящият фактор трябва да бъде вътрешното усещане на човека, което той предава на околните чрез гардероба си.

Цветовият кръг представлява палитра, улесняваща разбирането на връзката между различните цветове и техните нюанси. Използвайки го, лесно могат да се формират хармонични и модерни визии, като правилно се подбират съчетанията от тонове на дрехите.

Палитрата, която представя цветовият кръг, става надежден ориентир в света на модата, позволявайки експериментиране и намиране на най-добрите цветови комбинации в облеклото. Владеенето на този инструмент отваря вратите към безкрайни възможности за комбиниране, помагайки за създаването на аутфити, които съответстват на стила на човека и подчертават неговата уникалност.

 

Характеристики на цвета

Характеристиките на цвета обхващат различни аспекти като температура, яркост и наситеност. Тяхното разбиране играе ключова роля в създаването на хармоничен и стилен образ, тъй като правилният подбор на цветовата гама може да подчертае достойнствата на фигурата и да създаде определено настроение.

Важно е да се знаят цветовете, които се съчетават помежду си, за да се подберат идеални комплекти дамски дрехи, изразявайки стил и индивидуалност чрез цветовата палитра.

 

"Температура" на цвета

Температурата (като термин) се определя от наличието на жълт или син пигмент в състава на дрехата. Ако преобладава жълтият пигмент, цветът се счита за топъл, а ако синият - за студен. Всеки от основните седем тона, при добавяне на жълт или син пигмент, придобива съответната топлина или прохлада.

Ако е необходимо да се подбере долнище към блуза в топъл нюанс на корал, за предпочитане ще бъдат други топли цветове като пастелно розово или праскова. Но ако се търси нещо диаметрално противоположно, могат да се подберат комплиментарни цветове. Например, за такава блуза могат да се изберат дамски панталони в студени нюанси на синьо. Това ще създаде контрастно преплитане, което визуално се откроява благодарение на разликата между топлите и студените тонове. Такъв тоалет ще привлича вниманието и ще изглежда стилно и модерно.


Яркост

В контекста на дрехите яркостта се определя от светлината на тоновете. Тя може да варира от светли и нежни до по-тъмни и наситени нюанси.

Как правилно да се съчетават цветовете и да се създават хармонични образи, използвайки принципите на яркостта на облеклото? Например комбинацията от ярък акцентиращ тон с по-неутрални и меки нюанси може да създаде баланс и да придаде уникалност на визията. Важно е също да се отчита яркостта при избора на цветова гама за различни ситуации и настроения.


Наситеност

Съгласуваното съчетаване на цветове в облеклото е невъзможно без разбиране на неговата наситеност. Тя определя яркостта и чистотата на нюансите. Разбирането на наситеността помага за създаването на балансирани комплекти дрехи.

За да се създаде контраст в тоалета между два цвята, може да се използва наситен за акцент и по-пастелен или приглушен за основния тон.

При комбинирането на пуловер и пола може да се избере ярко червен пуловер като акцент. За основния тоалет  може да се избере пола в бежов или сив нюанс. Такова комбиниране ще позволи създаването на контрастен и стилен образ, където ярката червена горна част ще се откроява на фона на по-спокойното и сдържано долнище.

Дамски пуловер с цип в червено

 

Основни схеми за съчетаване на цветовете

Основните схеми за съчетаване на цветовете в облеклото представляват уникални системи, в които различни нюанси са внимателно организирани и съчетани с цел създаване на хармоничен и привлекателен образ. Те служат като инструмент за изразяване на индивидуален стил и предаване на емоции чрез използването на разнообразни цветови решения.

Една от най-популярните схеми е комплиментарното съчетаване на цветовете в дрехите, където се използват тонове, разположени на противоположни краища на цветовия кръг. Този подход създава контраст и подчертава всеки тон, придавайки им специална оригиналност. Тези комбинации създават ефектни аутфити, привличащи вниманието и отразяващи отличния вкус и стил на дамите.


Монохром

Монохромът представлява комбиниране на всички нюанси на един цвят в дрехите. Тоест целият тоалет е подбран в един спектър от цветовия кръг. За създаване на хармоничен образ се препоръчва да се спазва пропорцията 80% към 20%. Например 20% студен цвят и 80% топъл или обратното. Това позволява създаването на стилен и балансиран ансамбъл.

Идеалният вариант за монохром може да бъде комбинацията от рокля с палто, които ще хармонизират и ще създадат единна, елегантна композиция.


Комплиментарни цветове

Комплиментарните цветове са противоположни тонове в цветовия кръг. Те се"поглъщат" един друг, създавайки ярък контраст. Затова е важно да се подберат правилно нюансите на всеки елемент един спрямо друг, за да не се получи "размазан" общ фон.

Чрез правилното подбиране на комплиментарен цвят един към друг може да се създаде необикновен тоалет. Например към ярко син пуловер най-добре ще паснат оранжеви панталони. Такова съчетаване на комплиментарни тонове ще придаде елегантност и стил на визията, подчертавайки добрия вкус.


Близки цветове

Близките цветове са съседни тонове върху цветовия кръг, които са разположени един до друг. Този принцип често се среща в природата, зелените листа, първо пожълтяват и чак след това придобиват кафяв тон.

В облеклото съчетанието на два цвята, разположени близо един до друг върху цветовия кръг, създава по-естествен образ. Допустимо е ярко зелено сако да се съчетае с тъмносини дънки. Такива цветове, намиращи се близо един до друг върху цветовата палитра, взаимно се допълват, осигурявайки балансиран и стилен вид. Подобно съчетание подчертава естествената красота на целия тоалет.

Късо дамско сако в зелено


Цветова триада

Цветовата триада е съчетание на три цвята, равномерно разпределени върху цветовия кръг. Един от нюансите в такава група изпълнява ролята на основен, а другите два играят ролята на допълнителни елементи. Този метод позволява създаването на ярки и динамични тоалети.

За създаване на визия с използване на цветова триада може да се избере пастелно лилав пуловер като основен елемент. Допълнителни цветове могат да бъдат неутрални нюанси като бяло и сиво. Такава комбинация ще позволи постигането на идеален баланс между яркост и неутралност.


Ахроматични цветове

Ахроматичните цветове като черно, бяло и сиво не се подчиняват на теорията на цветовия кръг. Те нямат яркост, наситеност и нюанс. Единственото, което може да има сивото, е тон. Въпреки това те се съчетават отлично както с всеки друг тон от цветовия кръг, така и помежду си.

Съчетанието на цветове в дрехите с пастелни или неутрални нюанси може да създаде модерен и изискан образ. Например черно сако или палто, бяла тениска и сиви панталони могат да образуват ефектна комбинация за бизнес или вечерно облекло. Тези тонове, лишени от наситеност, ще подчертаят индивидуалността и стила, добавяйки сдържаност и елегантност към визията.


Не повече от четири цвята

Когато става въпрос за най-добрите цветови съчетания в облеклото, често се препоръчва да се спазва правилото "не повече от четири основни цвята" в палитрата. Това позволява създаването на балансиран тоалет без прекалена претрупаност.

Комбинирането на до четири тона предоставя широки възможности за експериментиране и създаване на стилни визии. При това е важно да се избират нюанси, които хармонично се съчетават помежду си, за да се постигне желания ефект и да се подчертае индивидуалността на стила.


Горната част светла, долната тъмна

Съчетаването на цветовете в дрехите по принципа "горната част светла, долната тъмна" е класически начин за създаване на контрастен тоалет, в който горната част на дрехите има светли нюанси, а долната - тъмни.

Този метод позволява създаването на привлекателен контраст, който подчертава разликите в цветовата гама. Например светла блуза или пуловер в симбиоза с тъмни дънки или пола създава визуален интерес и привлича вниманието.

Модна дамска блуза в бяло

Такова съчетаване на тоновете не само създава стилен образ, но и помага да се постигне хармония в цветовата палитра, подчертавайки контраста между светлите и тъмните нюанси. Този принцип често се използва в модата, тъй като той ефективно подчертава формата и структурата на облеклото, правейки тоалета по-изразителен и привлекателен.

 

Как да се съчетават цветовете в облеклото

Съчетаването на цветовете в облеклото представлява изкуство, изискващо внимателен подход и разбиране на основните понятия. Грешките при комбинирането могат да се отразят негативно върху общото впечатление от визията.

Един от методите за избягване на неудачни комбинации е да не се използват прекалено ярки и контрастни съчетания, които могат да предизвикат визуален дисонанс. Вместо това се препоръчва да се избират цветове, които хармонират един с друг и подчертават стила и индивидуалността.

 

В онлайн магазина на Creative е представен широк асортимент от дрехи в различни нюанси и стилове, предоставяйки  възможност на дамите да създават тоалети, които изразяват тяхната уникалност и индивидуалност. Всеки тоалет е важен и правилният избор на цветове и съчетания ще помогне да подчертаете увереността в себе си.