Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Обеци за всеки повод

18/04/2023

В кутията за бижута на всяка дама има поне един чифт обеци. Те са най-популярната форма на бижута и често се носят дори от малки деца. Бижуто се използва както от жени, така и от мъже и се превръща в знак за принадлежност към определена субкултура. Нерядко се срещат хора с две, три или повече обеци, което им позволява да експериментират с външния си вид.

Връщане назад към историята

Археолозите са откривали тези бижута навсякъде, независимо от географското положение на страните или епохата. Има митологична версия за това как са се появили обеците - когато Змията решила да съблазни Ева и дала обеци, които я пленили с красотата си, след което тя била принудена да изяде забранения плод. Известно е, че в древността и жените и мъжете са носели обеци, а самото бижу е имало символично значение.

Обеците при египтяните и персите са били демонстрация на висок социален статус. Доказателство за това е откритите в гробницата на Тутанкамон големи златни обеци.

Богатите гръцки жени са носели обеци със скъпоценни камъни и перли, за да демонстрират своя статус. В Рим медната обеца в ухото е била специален знак ,с който са обозначавали робите. Златни обеци можели да носят само членовете на Сената и конниците, докато на свободните граждани са били позволени само сребърни бижута.

Обиците винаги са били изключително популярни в Индия. Те са се носели не само на ушите - всички са виждали  прочутите пръстени за нос, които се носят предимно от жени. Пробиването на носа винаги е било и все още е символ на брака за жените в тази страна.

 

Средните векове

Средновековието е било доста нестабилен период в историята на обеците. Те стават много бързо популярни, а след това изведнъж изпадат в забрава. През XIII в. Католическата църква забранява пробиването на уши и изобщо всяко действие, свързано с промяна на тялото, защото се вярва, че то е създадено по образ и подобие на Бог. През тези векове обеци най-често са носили крадците, разбойниците, пиратите и номадските цигани. Във всяка от тези групи обеците са имали свое символично значение.

Крадците демонстрирали презрението си към общество и носейки обеци отбелязвали по този начин принадлежността си към подземния свят. Циганките винаги носели обеци, а момчетата имали обеца на ухото си като знак, че са единственият син в семейството. Пиратите носели обеци като символ на завладените кораби: броят на обеците съответствал на броя на победите.

Едва с Ренесанса обеците се завръщат в кутиите за бижута  на  жените. И въпреки че църковната забрана не била отменена, тя просто била забравена и започнали отново  да украсяват ушите с изящни бижута.

Днес обеците са често срещано бижу за жените по целия свят. Те се различават по форма, вид на закопчаване, размер, материал. Изборът е толкова голям, че всяка дама може да избере обеци по свой вкус.

обеци

Как да изберем обеци

Когато избираме обеци, трябва да вземем предвид няколко неща: материала, от който са изработени, вида на закопчалката и дизайна.

Закопчалката

Английска закопчалка - широко разпространена закопчалка, удобна и много надеждна. Тя е изчистена, така че не разваля външния вид на бижуто. Oбеците с такава закопчалка трудно се губят, те надеждно се закрепват за ухото. Недостатък е невъзможността да се регулира разстоянието, което се получава до ушната мида. Ако ушната мида е по-тънка, обецата ще увисне неприятно, ако бижуто е прекалено голямо, поставянето му ще доведе до болезнени усещания.

Френска кукичка -  френската обица  се закача през ухото и се закрепва с малка примка. Предимството на тази закопчалка е, че няма никакъв дискомфорт при носенето на обецата; тя е лека, поради което често се използва за детски бижута. Недостатъкът е, че тя може да се повреди много лесно, ако се натисне прекалено силно; затова обеците не са подходящи за активна почивка и по време на сън.

Закопчалка тип безопасна игла - представлява подвижен шип (игличка), който преминава през ухото и се фиксира в специална малка дупчица. Това е просто, удобно заключване, което е достатъчно надеждно. Основният недостатък е дължината на висулката, която може да бъде малко по-малка от ширината на ушната мида.

Заключване под формата на примка - по същество примката е опростена версия на френската ключалка; тя е малко по-дълга и не е снабдена с примка за закрепване. Предимствата на тези обеци са: лесно се свалят и поставят; закопчалката не утежнява самата обеца; има изискан вид; често се поставя на обеци с висулки. Недостатък: тъй като примката не е фиксирана, обецата може лесно да се изгуби.

Закопчалка тип пръстен - този вид се среща само при обеци тип "пръстен". Те се закопчават с щифт от едната страна и дупчица от другата. По този начин щифтът е практически невидим, когато се носи; той надеждно закрепва обецата. От друга страна, подобни обеци могат да доведат до увреждане на ухото, затова не ги носете през нощта.

Закопчалка тип пусета - това е една от "най-младите" закопчалки - тези обеци се появяват едва в началото на XX век. Представлява прав щифт, който се вкарва в ухото и се фиксира от задната страна със специален фиксатор. Предимствата на тези обеци са тяхната универсалност и елегантност. Те са идеални за ежедневни бижута и се съчетават с всеки тоалет или грим. Благодарение на този дизайн закопчалката може да се регулира спрямо всякаква дебелина на ушната мида. Недостатъците включват дискомфорт от острия край на обецата по време на сън, затова е най-добре да ги сваляте, когато спите. С течение на времето закопчалката може да се разхлаби и обецата да се загуби.

 

Подчертаване на достойнствата

Обеците, също като грима и прическата, могат визуално да променят чертите на лицето. Единствените дизайни на обеци, които са подходящи за всички дами, са традиционните обеци с обръч.

Удължените обеци визуално ще направят лицето ви да изглежда малко по-дълго, така че те са най-подходящи за пълнички жени, които нямат много дълга  шия.

Ъгловите обеци с геометрични форми подхождат на дами с много меки черти на лицето - те правят лицето да изглежда малко по-остро. И обратното, твърде острото, ъгловато лице се "омекотява" от заоблени и овални бижута.

Издълженото лице се коригира от малки кръгли обеци.

По-малките черти на лицето  позволяват по-големи обеци, тъй като подобни украшения привличат вниманието към лицето, правейки образа забележим.

Не по-малко важно нещо, което трябва да вземете предвид при избора на обеци, е къде и кога възнамерявате да ги носите. Стилната малка обеца с дискретен дизайн е най-добра за ежедневно носене. Ако отивате на почивка, можете да си позволите ярки и дълги обеци в ориенталски стил. За празничен повод потърсете грациозен и елегантен чифт.

Правилно избран трябва да бъде и материалът  за изработка на обеците. За предпочитане са обеци от злато или неръждаема стомана. Среброто може да не е подходящо за всеки и да предизвика алергии, особено ако изделието е с лошо качество. Ако имате много бижута в кутията си и редовно ги допълвате, опитайте се да изберете обеци с добро качество - евтината бижутерия не само бързо избледнява, но и може да бъде много дразнеща.

Бижутата съществуват от хилядолетия. От векове хората носят пръстени, гривни, колиета и разбира се обеци. Те са чудесен начин да подчертаете красотата си, да създадете уникален образ и дори да изразите стила си. Избирайки ги с необходимото внимание можете да намерите бижу, което ще ви радва дълги години!

В магазините на Creative можете да направите своя избор от различни аксесоари,които стилно ще допълнят основния ви тоалет. Не пропускайте да разгледате и последните модни дрехи в богата гама от цветове и модели.