Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Най-нестандартните дамски чанти в света

07/09/2021

Трудно е да си представим съвременна жена без чанта. Този аксесоар не е просто функционална необходимост, той често завършва облика на избраното изображение. В гардероба на една жена може да има няколко модела - с различни цветове, стилове, предназначение. Има чанти за ежедневието и за вечерно облекло, чанти за пазаруване и плаж, пътнически и коктейлни чанти и разбира се вечната класика. Като цяло те са безброй.

Благодарение на масовия пазар всяка дама може да си позволи поне една чанта. Но има модели и дизайн, които са само за най-богатите. А някои дори могат да се нарекат произведение на изкуството, които са достойни само за експонати в музей.

Кои чанти са най-скъпите? Кои са най-необичайните и оригинални? Какви марки могат да си позволят само хората с наистина високи доходи?

 

Най-скъпите чанти в света

Цената на някои модели достига няколко милиона долара. Всичко това е заради използваните материали, изработката и славата на бижутерската къща.

Най-скъпите чанти в света

  • „1001 нощи“ - чанта с приказно име от известната бижутерска къща Mouawad ще струва на всеки, който иска да я купи, 3,8 милиона долара. Ръчно изработена във формата на сърце, направена в деликатна светло-сребриста цветова схема и допълнена от златна верижка. Цялата повърхност на продукта е украсена с около 5 хиляди диаманта.

  • „Chaine d`Ancre“ от марката Hermes, според специалистите е най-доброто изпълнение. Наистина чантата прилича на куп мощни вериги. Аксесоарът е изработен от бяло злато и украсен с хиляди диаманти. На дизайнера Пиер Харди бяха необходими няколко години, за да създаде чантата. Той изработва три такива артикула, така че дамската чанта с право може да се нарече уникална.  Струва по -малко от предишния модел - само 2 милиона долара. На практика чантата със сигурност не е много функционална. Но изглежда наистина неподражаема.

  • Hermes Diamond Birkin и Kelly Bag. Същата бижутерийна къща зарадва с още една оригинална дамска чанта. Изработена е в два варианта - с дълги вериги и с малка заоблена дръжка. Размерите на продукта са доста малки. Но от друга страна, тя определено ще се превърне във връх на вечерната визия. Чантите са изработени от розово злато и инкрустирани с диаманти. Цената на аксесоара също е около 2 милиона долара.

  • "Hermes Birkin от Ginza Tanaka". Не е за пренебрегване и друга необичайна чанта от къщата на Хермес. Този миниатюрен екземпляр е направен от чиста платина и украсен с повече от 2 хиляди диаманта. При студена светлина продуктът изглежда като изработен от истински лед и изумява с неземния си вид. Интересна особеност на аксесоара е, че някои от елементите му могат лесно да бъдат премахнати и носени като отделни бижута. Този лукс струва 1,8 милиона долара.

  • "Диамант завинаги" от Шанел. Тази чанта вече е значително по-евтина - само 250 000 долара. Общо 13 части от аксесоара са създадени от лека крокодилска кожа, украсена с бяло злато и скъпоценни камъни върху закопчалката и каишката на веригата.

  • Urban Satchel. Завършваме списъка с екстравагантна чанта Louis Vuitton за 150 000 долара. Може да се нарече не само една от най -скъпите, но и най-необичайните чанти. Факт е, че всяко от 14-те копия е направено не само от първокласна кожа, но и от... най-обикновен боклук. Ако сте борец за световната екология, тогава тази дамска чанта идеално ще се впише във вашия имидж. Това не е просто аксесоар, това е произведение на съвременното изкуство, чийто курс е да подобри състоянието на планетата и да повдигне въпросите за чистотата на природата. 

Както можете да видите, съвременните къщи за бижута, в преследване на нещо специално и необичайно, създават предмети, които са напълно неочаквани като стил и материали.

 

Най-красивите чанти на планетата

Разбира се, най-скъпите чанти в света също могат да се наредят в класацията на най-красивите. Например дамска чанта под формата на вериги от Хермес или 1001 нощ от Мouawad. Но нека оставим и други емблематични дамски аксесоари да блестят на сцената:

Най-красивите чанти на планетата

  • 2.55. Този цифров псевдоним крие един от най-популярните дизайни на чанти, създаден от иконата на стила Coco Chanel. Чантата е получила името си от датата на раждането и - февруари 1955г. Този ватиран модел на чанта бързо придоби популярност и влезе в тенденциите, които са актуални  дори след половин век. Днес моделът се произвежда в различни цветове и стилове, но винаги е обичан от феновете.

  • "Скъпоценна роза" от марката Leiber. Чантата наистина е направена във формата на благородно цвете. Единственият модел за 92 хиляди долара, украсен с диаманти, розови сапфири и турмалини, намери новия си собственик още преди началото на официалното представяне. Трудно е да наречем продукта просто дамска чанта, това е бижу.

  • Лейди Диор. Проста, стилна и красива ватирана кожена чанта от известната модна къща. Квадратен аксесоар с метални ключодържатели на дръжките. Година след раждането си през 1994 г. чантата попада в ръцете на принцеса Даяна и веднага става нейната любима. След това моделът е преименуван в чест на известния си собственик.

Всяка марка има какво да изненада по отношение на красотата на представянето си. Но какъв стил и дизайн ще изглеждат най-красиви за един или друг човек, е отделен въпрос. Някои хора виждат красотата в инкрустирани със скъпоценни камъни модели, други - в простотата на стила и минимализма.

 

Най-необичайните

Дамските чанти, за разлика от мъжките, често имат нестандартна форма, цвят или декор. Такива аксесоари могат да си позволят смели и необикновени жени, които не се страхуват да привлекат внимание. Някои от аксесоарите могат да бъдат намерени в оригиналните колекции на известни модни дизайнери и не са предназначени за ежедневно носене. Не можем да не отбележим и споменем най-нестандартните от тях.

Най-необичайните

Кои са най-необичайните чанти? Как привличат вниманието? Какво иска да изобрази техният дизайнер?

  • Дамски чанти от света на музиката. Като печат имат музикален характер или елементи от музикални инструменти и дори аудио запис. Подходящи за истински меломани. Ако не можете да прекарате един ден, без да слушате любимите си песни, може би точно това ви трябва.

  • Джаджи. Да, съвременните джаджи сега намират своето отражение в света на чантите. От най -новия (прословутия iphone) до сравнително стария (касетофони или компютърна клавиатура). Съгласете се, такъв аксесоар определено ще привлече вниманието.

  • Сладкиши и плодове. Да, чанти под формата на ананаси, банани, ягоди, понички, сладкиши и други десерти - всичко това също се случва. Дори бурканче с малиново сладко може да бъде женски аксесоар. И всичко това не е за детски чанти, а за  пораснали дами. Въпреки това е доста трудно да изберете дрехи за такава чанта. Но кой ще попречи на човек с оригинален поглед към света?

  • Глави. Прочетохте правилно. Външно такава чанта прилича на торба, през която се появява силуетът на главата, лежаща вътре. Доста плашеща гледка, особено ако се  срещнете в тъмна уличка. Но тийнейджърите харесват този дизайн.

  • Чанти за животни. Е, рядко можете да изненадате някого с познатите котки и кучета. Но броненосец, птицечовка или жаба е друг въпрос. Популярни са и аксесоари под формата на митични същества -  дракони, еднорози и т.н.

  • За любителите на спорта можете да намерите чанти с форма на топка - от американския и традиционния футбол до баскетбола и бейзбола. Чудесен избор за спортен мач или тематично парти.

Също така, не забравяйте за чанти под формата на чинии (чаши, чайници, чинийки), обувки, телефони, архитектурни структури и много други. При желание може да се намери дори замъка  на граф Дракула с дръжки.

 

Най-малките и най-големите дамски чанти

Ако говорим за нестандартно, винаги има минимум и максимум. Така че и сред дамските чанти има джуджета и гиганти. Коя чанта е призната за най-малката и коя е най-голямата?

Най-малките и най-големите дамски чанти

През 2019г. френската марка Jacquemus изненада публиката с оригинален аксесоар. Основателят на марката, дизайнерът Саймън Порт Жакему, неведнъж е изненадвал световната мода с оригинални дамски аксесоари. Есенно-зимната колекция включва дамска чанта, призната за най-малката - Le Chiquito. В най-добрия случай може да побере опаковка дъвка или ключове за дома (ако приемем, че ключодържателят е много малък). Вероятно по този начин модният дизайнер е решил да изиграе номер на съвременната мания за гигантизъм. В края на краищата дамските чанти стават все по-големи с всяка година. Портмонето се предлага за 500$ в три цвята - червен, розов и бял.

Ако говорим за „фалшиви“ аксесоари, тогава най -малкият ще е дамска чанта, направена специално за популярната кукла Барби. Това е пълно копие на известния Coach Classic Duffle .

Ако говорим за за гигантите - през 2002г. чанта от марката Gilda Tonelli попада в Книгата на рекордите на Гинес. За изработката на артикула бяха необходими половин тон висококачествена кафява кожа с крокодилско щамповане. Освен това продуктът е ръчно изработен от най -добрите кожари на италианската фабрика. Размерите на огромния аксесоар са 4,1х3,55х1,2 м. В такава чанта можете дори да подредите малко кино на едно място.

През 2003г. огромните чанти създадени от италианци са  заменени от чанта изработена в Индия. Капацитетът на продукта може да събере 30 души. За да се ушие, са били необходими 12 хиляди метра естествена кожа и 5 км конец. Продуктът се оценява на 5 хиляди долара, което не е чак толкова за това великолепие.

Сред гигантите няма как да не отбележим още няколко претенденти: чантата Kelly от бутика Hermes, висока 4м. (френските дизайнери са работили по създаването й почти шест месеца) и фасадата на бутика New York Dior, която е направена под формата на огромна чанта с височина 10м. и дължина на 12м.

 

Интересни факти за чантите

Има много интересни неща, свързани с чантите. Ето някои любопитни факти от живота на този аксесоар:

  • Знаете ли, че чантата има свой празник? Във Великобритания националният ден на чантите се отбелязва на 4 октомври. Това е по-скоро благотворително събитие. На този ден една десета от приходите от продадените чанти се изпращат във фонд за подпомагане на раково болни жени.

  • Чантите имат собствен музей. За да научите всичко за историята на аксесоара и да разгледате най-необичайните предмети, достатъчно е да отидете в Амстердам. Там можете да намерите продукти, датиращи от началото на 16 век! В музея се съхраняват аксесоари на известни личности.

  • От древни времена чанта с пари се е наричала портмоне.

  • Чанти от телешка кожа или крокодилска няма да изненадат никого. Знаете ли, че е имало времена, когато дамски чанти са  се шиели от рибена кожа? За тези цели се вземат скатове, змиорки и други видове риби. Разбира се, аксесоарите, изработени от толкова рядък и сложен материал при обработката, са много скъпи; само много богати хора могат да си ги позволят. Но показателите за здравина и лекота на такава кожа са много по-високи от тези на телешката кожа.

  • Кой може да се похвали с най-голямата колекция чанти? Виктория Бекъм, съпругата на известния футболист, е страстен почитател на този аксесоар. В личната й колекция има повече от сто скъпи и стилни артикула. Освен това  светската дама е известна с това, че създава и пуска  колекция от дамски чанти за всеки вкус. Цените, разбира се са доста "хапливи".

  • Различните военни формирования имат свои опции за чанти. Например хусарите носели чанта, наречена Sabretache (плоска чанта или торбичка, която се носи окачена на колана  заедно със сабята) или агдташ. Били поставяни на колан и от лявата страна на бедрото. Емблемата или монограмата на суверена е поставена от външната страна. Първоначално е предназначена за патрони и всякакви дреболии, а след това е носена като декорация.

 

Сигурни сме, че всеки от нас има интересни истории с този продукт, които са се случили на него или негови познати. Трудно е да се намери друг аксесоар, който да е толкова търсен сред абсолютно всички слоеве от населението.