Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Какво разкрива всеки цвят в дрехите

22/04/2021

Забелязвали ли сте някога, че харесвате един или повече специфични цветове в дрехите си? Може би изобщо не понасяте някои цветове, докато други са в състояние да ви развеселят или да ви вдъхнат увереност? Психолозите казват, че изборът на определен цвят във вашето изображение може да бъде един от решаващите фактори за постигане на целта ви.

Всеки цвят влияе на нашето психологическо състояние. Някои цветове привличат вниманието, други, напротив, отблъскват. Следователно цветът на дрехите, които носим, ​​създава определени психологически усещания от присъствието ни върху околните. Разбирайки значението на цветовете, можете да контролирате впечатлението и да създадете изображението, от което се нуждаете.

Трябва да се има предвид, че съществуват различни фактори, влияещи върху възприемането на цвета, като възраст, социален статус, териториален фактор, както и индивидуални психологически характеристики.

 

Синьото вдъхва увереност и създава впечатление за сериозност

Синьо / светло синьо

Синьото вдъхва увереност и създава впечатление за сериозност, замисленост и надеждност. Това е цветът на авторитета, неслучайно бизнес дрес кодът за официални събития е  носенето на тъмносин костюм. Синият цвят е успокояващ, но в същото време ви поддържа в добра форма. Издава консерватизъм. Синият цвят е благоприятен за комуникация. Изберете синьо облекло, когато искате да се борите с безпокойството и вълнението. Този цвят е привлекателен за хора с флегматичен темперамент. Комбинацията от синьо и бяло се счита за идеална за кариеристи, тя развива гъвкавост и адаптивност. Този цвят е необходим, ако трябва да възстановите баланса в живота си. Най-популярният корпоративен цвят. Цветът на мъдростта. Той предизвиква процеси в тялото, които насърчават релаксацията. Синьото облекло символизира доверие и лоялност.

Защо синият цвят да бъде включен във вашия гардероб? Добавянето на синьо към гардероба ви ще  помогне да постигнете усещане за релаксация и спокойствие, ще ви освободи от физическа и психическа умора .

Успокоявайки нервната система, синьото също има добър ефект върху физиологичното състояние на тялото. Той е в състояние да понижи температурата, да ускори зарастването на изгаряния, рани и възпаления.

 

Тюркоаз  

Съчетава положителните свойства както на синьото, така и на зеленото. Той има способността да укрепва всички телесни системи, поражда самочувствие. Носете тюркоаз, за ​​да си дадете увереност и сила.

 

Зелен цвят

Това е най-удобният цвят за визуално възприятие. Зеленият цвят облекчава умората и подобрява тонуса. Перфектният цвят за натрупване на сила. Това е цветът на стабилността и просперитета и често се избира от банкерите. Тъмнозелен костюм е знак за консервативни възгледи, но в същото време лек акцент от този цвят създава впечатление за упорит човек. Светло зелено, от друга страна, олицетворява младостта, лекотата и лекомислието. В исляма зеленото се свързва с рая. Символ на волята и самоутвърждаването. Персонализира растежа и развитието. Зеленото помага за потискане на чувства като ревност, завист и алчност. 

Защо зеленият цвят трябва да бъде включен във вашия гардероб? Зеленото може да има различни ефекти в зависимост от избрания оттенък. В повечето случаи то успокоява и предизвиква асоциации с природата, цвета на прясна трева и зеленина.

 

Червен цвят

Това е динамично и страстно. Жена в червена рокля винаги се забелязва. Червеното трябва да се носи, когато искате да привлечете вниманието към себе си, да бъдете в центъра на събитията. Но в същото време, ако искате да установите контакт и да спечелите събеседниците си, по-добре е да изберете по-меки нюанси на червеното, защото наситеното червено може не само да привлече вниманието, но и да потиска психологически, това е много авторитарен цвят. Холеричните хора обичат червеното. В повечето страни от Азия той символизира брак, щастие и благополучие. Хората в червени дрехи изглеждат по-солидни. На работното място твърде много червено може да доведе до нервност. Малък елемент червено във вашето облекло ще ви помогне да подчертаете смелостта и енергичността си. Добавете този цвят към дрехите, ако ви липсва ентусиазъм и желание за промяна.

Защо трябва да включите червено в гардероба си? Хората, които са раздразнени от червения цвят, често изпитват слабост, умора и липса на жизненост. Добавете малко от този цвят, ако ви липсва ентусиазъм и стремителност.

 

Розов цвят

Цветът на нежността и любовтаКогато едно момиче облече розови дрехи, у мъжете се събужда желание да я защитят и закрилят. Пораждат се нежни чувства. Сред мъжете розовото се избира само от най-самоуверените. За бизнес сферата цветът е категорично неподходящ, защото може да бъде свързан с наивност и лекомислие.

Защо розовото трябва да бъде включено във вашия гардероб? Повечето розови нюанси са в състояние да облекчат агресията и да успокоят човек: кръвното налягане и сърдечната честота намаляват.

 

Лилаво

В древни времена лилавите багрила са били изключително скъпи, тъй като рядко се срещат в природата, така че само членовете на кралското семейство са могли да си позволят лилави дрехи. Оттогава цветът се свързва с кралското величие и уважение. Лилавото разширява въображението на творческите хора.

Защо лилавият цвят трябва да бъде включен във вашия гардероб? Този цвят може да се използва като лекарство . Според цветотерапевтите лилавото помага да се отървете от безсънието,  да понижите кръвното налягане. 

Освен това лилавото е цветът на мечтателите, насърчава творческото мислене и стимулира въображението.

 

Оранжев цвят

Оранжевото е цветът на радостта и оптимизма. Учените казват, че продължителното съзерцание на портокал компенсира дневната доза витамин С. Портокалът създава чувство за благополучие и позитивност, енергизира и повдига настроението. Този цвят не се препоръчва за използване в бизнес среда, освен ако вашият бизнес не е свързан с творчество. Символизира креативност, вдъхновение, уникалност и активност. Събужда апетита. Оранжевите стаи са благоприятни за разговор. Този цвят е ясно различим, поради което присъства в дрехите на хората обичащи да пътуват. 

Защо оранжевият цвят трябва да бъде включен във вашия гардероб? Оранжевият цвят е в състояние да предизвика радост, да насърчи активността. Хората, които отхвърлят този цвят, трудно общуват и срещат нови хора, те са необщителни и потайни. Внесете малко оранжев цвят във вашето изображение, това ще ви помогне да спечелите нови познати - оранжевото ще настрои не само вас, но и събеседника да общува. В допълнение, този цвят е в състояние да даде самочувствие.

Какво разкрива всеки цвят в дрехите

Жълто

Подобно на оранжевото, той развеселява, защото е свързан със слънцето и радостта. Жълтото, като много ярък цвят, винаги привлича вниманието. Изборът на жълти дрехи в облачен ден ще осигури добро настроение. Жълтото, подобно на оранжевото, е привлекателно за сангвиничните хора. Сияен цвят, символизира интелигентността. Жълтото в комбинация с черно се счита за знак за опасност; повечето отровни насекоми са боядисани в тази цветова комбинация. В Япония това се свързва със смелост. Жълтото носи семантиката на промяната, освобождаването и динамичната тенденция. Той олицетворява хумора, не случайно емотиконите са боядисани в жълто. Ускорява метаболизма. Физиологично това е първият цвят, разпознат от човешкото зрение. Наситеното жълто може да тласне неуравновесения човек към екстравагантни действия. Жълтото е подходящо за тези, които са несигурни и тези, които трябва да привлекат вниманието към себе си. В малки количества той е в състояние да даде сила. Подобрява паметта. Жълтото в съчетание с лилаво се счита за мистична комбинация.

Защо жълтият цвят трябва да бъде включен във вашия гардероб? Жълтият цвят помага за подобряване на настроението както на този, който го избира за своя образ, така и на хората около него. Отличен цвят за тези, на които им липсва радост, забавление, добро и слънчево настроение в живота. Психолозите препоръчват използването на този цвят в дрехите за сивите есенни дни.

Освен това жълтият цвят повишава концентрацията и ускорява метаболитния процес.

 

Кафяв цвят

Кафявият цвят асоциативно е топъл и мек. Той насърчава откровените разговори. Подходящ за първа бизнес среща или интервю. Този цвят помага в търговските и финансовите дела,като придава мъдрост и способност

Защо кафявото трябва да бъде включено във вашия гардероб? Дори човек, който твърди, че не харесва кафявото, е психологически предразположен към него, тъй като кафявото е цветът на комфорта, сигурността и спокойствието - неща, от които понякога се нуждае всеки от нас.

 

Сив цвят

Неутрален цвят, той не предизвиква силни емоции, поради което е подходящ за бизнес среда, тъй като не отвлича вниманието от фокусирането върху важни въпроси. Сивото е цветът на баланса. Освен това, ако искате да покажете готовността си да се подчинявате на правилата, това може да е от значение на ново работно място, то носете сиво. Сивото символизира спокойствие, премереност, сигурност и зрялост. Но в същото време честото носене на сиви дрехи може да не повлияе на имиджа ви по най-добрия начин, рискувате да изгледате безлики и отекчени. Този цвят е незаменим в онези ситуации, когато трябва да заемете позицията на външен наблюдател, оставайки отстрани. Американците свързват този цвят с чест и приятелство, в Азия той е символ на отзивчивост. Сивото е особено приятно за меланхолични хора.

Защо трябва да включвате сиво в гардероба си? Тъй като сивото се счита за неутрално, то работи добре в офис среда. По този начин можете да покажете своята неконфликтност, концентрация, готовност да се подчинявате.

 

Бял цвят

Символ на чистота и лекота. Психологически "потиска" дразненето. Белите дрехи са тържествени и елегантни. Тъй като бялото лесно се замърсява, за разлика от другите цветове, то не се появява толкова често в ежедневния гардероб. По целия свят бялото знаме е символ на помирение. Много яркият бял цвят може да причини безпокойство и дискомфорт при някои. В същото време този цвят допринася за яснотата и свежестта на мисълта.

Защо белият цвят трябва да бъде включен във вашия гардероб? Белият цвят ще ви помогне да изчистите ума си и да се отървете от негативната енергия. 

Тъй като това е неутрален цвят, той може да се използва във визията ви във всяка ситуация.

 

Черен цвят

Черното е елегантно, но не привлича вниманието и не се откроява от тълпата. Положителни асоциации: изтънченост, грация, достойнство и мистерия. В Китай, колкото и да е странно, този цвят е за малки деца, в Азия той символизира кариера и знания. В Япония това е бунтарски цвят. Черният цвят укрепва волята и помага за концентрация. Цветотерапията определя черното като цвят, повишаващ самочувствието.

Защо черният цвят трябва да бъде включен във вашия гардероб? Черното е чудесно за офис работа, възприема се от другите като показател за увереност, мощ, сериозност, интелигентност. Той е предназначен да отклони вниманието от външни фактори и да го прикове  към вас.

 

Заключение

Очевидно е, че цветната палитра в изображението значително влияе върху възприятието ни за човек. В зависимост от задачите, които си поставяте, било то интервю или среща, с правилната комбинация от нюанси, можете да направите добро впечатление и да постигнете целите си. И не забравяйте, че живеем в свят на нюанси, полутонове и фантастично смесени цветове.