Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Как правилно да съхранявате летните дрехи през студените сезони

22/08/2023

Скоро слънчевите лъчи няма да греят толкова силно вече, а вечерите ще станат прохладни - настъпва сезонът на топлите дрехи, което означава, че е време да подредите гардеробите си и да приберете летните дрехи до следващия топъл сезон. Разбира се, ако разполагате с просторна гардеробна стая, не е нужно да правите това - оставете леките рокли и поли на местата им да чакат следващите топли дни. Но ако нямате достатъчно място в гардероба си, по-добре е да сортирате, подготвите и съхраните летните си дрехи до следващата пролет или лято. Така ще ви е по-лесно да поддържате ред в гардероба, а артикулите с правилно съхранение ще издържат по-дълго.

 

Как да подготвите летните дрехи за съхранение?

Първото, с което трябва да започнете, е да решите кои неща със сигурност няма да носите през есента и зимата и кои могат да ви бъдат полезни. Например леки рокли, поли, къси панталони едва ли ще са ви необходими в студа, докато основни артикули като тениски и дънки могат да се носят, когато навън е хладно.

След първоначалното сортиране подредете артикулите: изпразнете джобовете, изперете тези дрехи, които могат да се перат, направете дребни поправки, ако е необходимо и изгладете дрехите. Отнесете на химическо чистене артикулите,които изискват професионална грижа или сами извършете почистването им.

 

Как да подредите и съхранявате летните дрехи?

Различните материали изискват различни условия на съхранение, затова е необходимо след като сте ревизирали летните дрехи още веднъж да ги сортирате според вида на материята. Отделете на различни места вещи от деликатни и тънки материи (коприна, шифон, вискоза), трикотажни дрехи и вещи от плътни материали (трико, памук, кадифе, деним).

Съхранение на летни дрехи от леки материи

Дрехите, изработени от тънки леки материали, е най-добре да се съхраняват в тъмни, дишащи торби или калъфи от плат. По-малките дрехи могат да се подредят в торби или кутии и да се поставят на най-горния рафт на гардероба. Ако пространството позволява, дългите рокли  могат да се съхраняват на закачалки. За да не пречат на топлите дрехи, ги закачете на релсата на гардероба отзад  или отляво (в зависимост от дизайна на гардероба). Ако дрехата е твърде дълга, прехвърлете подгъва през пръчката на закачалките.

Ефектна дамска рокля

 

Съхраняване на трикотаж

Трикотажните дрехи и тези от микрофибър трябва да се съхраняват хоризонтално, тъй като могат да се разтегнат и изкривят върху закачалките. За съхраняване на летни дрехи от трикотаж и други еластични материи можете да използвате  и картонени кутии. Те са евтини, а изглеждат естетично и са много полезни за поддържане на реда в гардероба. Препоръчително е да подреждате дрехите така, че тежките неща да са отдолу, а леките - отгоре.

 

Съхраняване на летни дрехи от плътни материи

Летните костюми, якета и панталони от плътни материали трябва да се съхраняват вертикално, но е възможно и хоризонтално съхранение. Ако пространството позволява, по-добре е да окачите дрехите на закачалки, ако не - можете да ги сложите в кутии . Саката, жилетките, ризите, блузите и полите трябва да се съхраняват на закачалки. По този начин те няма да загубят формата си и ще запазят вида си до новия топъл сезон.

Съхраняването на летните дрехи през зимата изисква специфичен подход, за да ги предпазите от прах, влага и други вредители. Ето няколко практични съвета, които можете да използвате:

  1. Почистете дрехите: Преди да съхраните дрехите си, уверете се, че са добре изпрани или изчистени. Това ще предотврати появата на петна и ще намали риска от насекоми, които могат да повредят тъканите.

 

  1. Сухи дрехи: Уверете се, че всички дрехи са напълно сухи, преди да ги съхранявате, за да избегнете развитието на плесен или мухъл.

 

  1. Подходящи опаковки: Използвайте торби или памучни калъфи за съхранение, които да позволят на дрехите да "дишат". Пластмасовите опаковки или вакуумирани торби могат да предпазят дрехите от влага, но трябва да сте сигурни, че те са напълно сухи преди да ги приберете.

 

  1. Предпазване от насекоми: Използвайте лавандулови торбички или кедрови топки, за да предпазите дрехите си от молци и други насекоми.

 

  1. Тъмно и хладно място: Съхранявайте дрехите на тъмно и хладно място, където не попада пряка слънчева светлина и няма висока влажност.

 

  1. Оптимизирайте пространството: Използвайте мини контейнери или кутии за да подредите дрехите по категории - тениски, рокли, панталони и т.н. Това ще улесни по-лесното им намиране през следващия сезон.

 

  1. Проверка: Периодично проверявайте дрехите си през зимата, за да се уверите, че не са повредени или че не са нападнати от насекоми.

 

  1. Отделете време за повторна проверка: Преди да съхраните дрехите, обмислете дали всичко, което имате, ви е наистина необходимо. Ако имате дрехи, които не сте носили през последния летен сезон и вече са загубили своята актуалност, може би е време да ги изхвърлите.

Дамска къса пола-панталон в червено

Къде да съхраняваме летните вещи?

Всички дрехи, независимо от материалите от които са изработени, "не обичат" влагата и температурните колебания, така че лоджията и балконът, дори да са остъклени, не са подходящи за съхранение на летни дрехи. Килерът - също не са най-добрият вариант, защото нямат естествена вентилация. Ако в апартамента е твърде влажно, нещата могат да попият неприятната миризма на влага и да се повредят.

Най-добре е дрехите да се съхраняват в чекмеджета и шкафове, които са далеч от отоплителни уреди, периодично се почистват и проветряват. За поддържане на реда в гардероба могат да се използват различни системи за съхранение: картонени кутии,  пластмасови контейнери, вакуумни торби, разделители за рафтове и дори временно празни куфари. За да ви е по-лесно през пролетта при разопаковането, можете да надпишете кутиите.

В нашите магазини Creative, вече са налични модерни дрехи за есента и зимата, с които сме готови да помогнем за формирането на вашия стилен образ през предстоящия есенно-зимен сезон.