Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Как да различаваме видовете дънки

20/07/2021

Първите сини дънкови панталони са пуснати на пазара на 20 май 1873 година. Въпреки над 140-годишната история, тези универсални панталони остават изключително популярни по целия свят. Само в САЩ всяка година се продават над 450 милиона чифта. Сменя се само модата за различни модели дънки, която с времето става все по разнообразна. 

Не е тайна, че дънките са не само удобни и практични дрехи за всички възрасти, но и показател за индивидуалния вкус и стил на съвременния човек. С развитието на модната индустрия нараства популярността и търсенето на деним продукти. Дънките са изминали дълъг път, за да получат статут на наистина популярни, "не скучни" и оригинални дрехи, така че днес има много различни стилове и модели на този продукт.

Със сигурност всяка жена е запозната с проблема с избора на перфектните дънкови панталони. Понякога изглежда, че сте намерили такива с невероятен модерен дизайн, но се оказва, че това не е абсолютно вашият стил. Случва се и обратното. За да улесните търсенето на дънки, трябва правилно да съчетаете различните видове с кройката и да разберете дали отговарят на вашата фигура. 

Нашето ръководство за основните видове дамски дънки ще ви помогне да се ориентирате правилно в безкрайната „дънкова вселена“. 

 

Основни понятия

видове дънки

Има 3 основни характеристики на дънките - повдигане, прилепване (fit) и разкрояване (крачол) 

Повдигането е това, което се нарича в разговорния език прилягане или височина на талията. Както знаем, то може да бъде ниско, високо или нормално.

Fit (прилепване) - в буквален превод от английски - fit означава „годни, подходящи“, в този контекст този термин показва колко широки или тесни ще бъдат дънките и как ще паснат на определена фигура. Това е точно онази част от кройката на дънките, която преминава от талията до коляното.

Разкрояване (крачол) - това е частта от дънките, която определя какви ще бъдат крачолите - заострени, разкроени или прави, т.е. от коляното до глезена.

 

Кои са основните модели дамски дънки

1 „Кльощава“ Както подсказва името, това са тесни дънки, които прилягат на тялото ви. Този външен вид често се нарича „втора кожа“, защото приема формата на краката ви. Те са ушити от стреч деним. Ако искате да покажете очарователната стройност на краката си, този модел е за вас. Тесните дънки се предлагат в различни варианти. Подходящ за дребни момичета с грациозни форми.

 

2 Skinny Crop. Тази кройка много прилича на обикновените тесни дънки, с изключение на това, че крачола е скъсен и завършва над пищялите. Някои от модели са допълнени  с дантела. По отношение на дизайна и техниката, няма голяма разлика между дънките, наречени Skinny Crop, и обикновените Skinny дънки. Тази по-къса версия ще изглежда зашеметяващо с чифт високи боти.

 

3.Jeggings. Името "Jeggings" е комбинация от думите "дънки" и "клинове". Джинсовите клинове са направени от тънък еластичен деним. Добавянето на колан на кръста вместо стандартната система с копчета внася комфорт  в модела. Удобството на този тип дънки е оценено най - много от бременните жени. Те не оказват натиск върху корема, но изглеждат също толкова стилни, колкото и останалите видове.

Jeggings са подходящи не само за топло време, но и за зимния сезон. Те поддържат топлината и лесно се прибират в зимни ботуши. Jeggings се предлагат в различни нюанси и цветове: от спокойна синя класика до модерни ярки цветове. Ризи, туники и горнища под линията на ханша изглеждат страхотно като топове.

 

4. Дънки с права кройка (прави дънки). Правото прилепване е консервативна деним класика. Краката са с приблизително с еднаква ширина по цялата дължина: по-плътни в бедрата, по-свободни около подбедрицата и глезена. Може би този тип дънки не е от най-стилните, но винаги имат своите фенове, тъй като подхождат на повечето типове тяло. Спокоен, неагресивен стил, който също ще помогне да се скрият недостатъците на фигурата. Прави дънки с висока талия ще направят краката ви да изглеждат по-дълги.

 

5. Тънка форма. За разлика от Skinny, те не са толкова прилепнали и са направени от обикновен деним. Като правило те са предпочитани от слаби момичета, които търсят комфорт и стил едновременно. Те ви дават повече пространство около краката ви и в същото време подчертават тяхната стройност. Този вид дънки изглеждат добре с прилепнали ризи и джъмпери.

 

6. Boot Cut. Буквалният превод на това име е дънки, наслоени върху обувки. Boot Cuts са леко разкроени от коленете, с по-дълги крачоли, специално проектирани за обувки на ток.  Съвременните дизайни на Boot Cut са по-заострени от оригиналните, имайки предвид хилядолетните тенденции. Те имат плътно прилепване към коленете и след това леко се разширяват, за да побират ботушите.

 

7. Разкроени дънки. Представители на хипи движението обичаха да носят именно разкроени дънки. Бохемският стил, придобил популярност през 60-те, бързо набира скорост в модерния маратон. Трябва да се има предвид, че високите жени изглеждат ефектно в такива дънки. Този тип панталон трябва да се избягва за миниатюрни дами с пищна физика.

 

8. Дънки с ниска талия. Тези дънки не губят своята актуалност, въпреки че са леко изменени през последните години. Те изглеждат страхотно на жени с добре дефинирана талия. Low RiseJeans са подходящи за момичета с фигура пясъчен часовник или обърнат триъгълник. Дами със закръгленост в областта на корема или ханша, по-добре е да се спрат на други модели.

В днешно време, избирайки стил с ниска талия, трябва много да внимавате. Например, скъсена горна дреха в комбинация с тези дънки е визия, която ще ви върне 20 години назад.

 

9. Високи дънки (с висока талия). Ако сте щастлива собственичка на тънка талия и извити бедра, този тип дънкови панталони ще подчертаят благоприятно вашите женствени форми. Съвременните модели често се правят с добавка на еластан, благодарение на което прилепват плътно към фигурата и помагат да се скрият излишните сантиметри отстрани и на корема. Контурният колан, с който са оборудвани някои продукти, спомага за допълнително подчертаване на линията на талията.

При дънките с висока талия, можете да намерите всякакви разновидности: тесни, прави, стеснени, разкроени и други. Като цяло този модел може да се носи както от стройни момичета, така и от жени с фигура плюс размер. Някои стилове имат корсет колан с копчета в един или два реда. Той се увива плътно около торса и създава добър ефект за отслабване.

 

10. „Гаджета.“ Тези дамски дънки са широки,  изглеждат така, сякаш сте ги заели от приятеля си. Гаджетата с висока талия се наричат ​​още по-оригинално- приятелки. Въпреки промяната на името, стилът им остава непроменен: износен и разкъсан вид, често навит панталон. Този неформален стил е невероятно удобен за ежедневни визии, където функционалността е основният доминиращ избор.

Стилистите препоръчват да съчетаете гаджета с най-простите неща във вашия гардероб, като обикновена тениска, суичър или риза.

 

11. Спокойно прилягане. Името на този модел предава точно усещането за носене на тези дънкови панталони. "Спокойната" кройка, за разлика от класическата, е по-свободна, но не и широка. Включва надбавка от няколко сантиметра в ханша, за да не възпрепятства движението. Спокойно прилягане се избира от онези жени, за които обичайната кройка е малко стегната в ханша. Или тези, които искат повече свобода при отдих сред природата, разходки с децата или ходене на село. Всички видове маратонки идеално ще допълнят такива дънки.

 

12. Широк панталон. Дънковите панталони тип „харем“ са свободно прилепнали панталони, в долната част на краката събрани с ластик или маншети. Те обикновено се шият от мек деним, съдържащ голямо количество памук или лен. На ханша те се държат с еластична лента, тънка корда или широк колан. Панталонът е най-подходящ за дами с дълги крака. На всички останали дизайнерите препоръчват да ги комбинирате с високи токчета, за да удължат пропорциите на краката.

 

Дънките, може би, както никой друг панталон, успяха да се адаптират към особеностите на различните видове фигури. Те могат свободно да се впишат в желания стил, без да губят своята индивидуалност. В Creative-bg може да намерите голямо разнообразие от дънки, който идеално ще паснат на вашата фигура и вкус.