Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Как да носим боди

01/08/2023

"Body" в превод  от английски означава тяло. С тази дума се обозначава бельото тип корсет, което покрива тялото от седалището до шията, като прилепва плътно по него. В днешния свят на модата потенциалът на това бельо е успешно използван за създаването на практична и универсална връхна дреха. Съществуват много негови модификации, чрез които можете да адаптирате функционалността на бодито към личния си гардероб.

 

Какво представлява бодито

Всяко боди може да бъде различно! Предназначението и детайлите му са различни. Бодито подчертава контурите на тялото и може да има оформящ ефект. За производството му се използват различни видове материали - синтетични и естествени влакна. Едно от важните условия е еластичността на материята, която осигурява плътно прилепване от бедрата до ключицата. 

Класическото боди е основен елемент от всеки гардероб и се ползва  в много форми: като дамско бельо и спортно облекло, но по-често бодито се носи вместо тениска, пуловер или блуза.

 

История

Историците на модата разказват за Франция, където в началото на XX век модните тенденции се развиват активно, свободните мисли завъртат главата не само на прекрасните дами, но и на модните дизайнери, които въвеждат революционни идеи в шивашката практика, заменяйки задушаващия корсет със свободно скроена рокля. Изглежда, че е дошло време корсетът да изпадне в забвение като омразния задължителен елемент от женския образ, стягащ талията. Но идеята за комбиниране на тениска  и къси панталони за гимнастика, която хрумва на известния френски акробат Жул Леотар, поставя началото на индивидуалната история на този елемент от облеклото. По онова време бодито се нарича "трико" и принадлежи изключително към категорията на спортните облекла. Липсата на закопчалка го правела неудобно за ежедневно носене за дълъг период от време.

През 80-те години на ХХ век една легендарна личност в световната модна индустрия - Дона Каран, внася малка промяна в този вид облекло, която определя трайната му популярност през всички следващи години. Дизайнерката зашива копчета в долната част на бодито, на мястото, където то се фиксира в опънато вертикално положение върху тялото. Но това все още е спортно облекло - което е станало изключително популярно сред жените, които се занимават с аеробика и оформяне на фигурата. Обикновено то се шие от плътна еластична материя, която се разтяга лесно и не ограничава движенията по време на фитнес тренировките. Цветното бельо и бодита правят женското тяло да изглежда секси и стегнато. Дизайнерите виждат в тази функция нови идеи за дамското бельо. Те заимстват концепцията и скоро предлагат на дамите два начина на ползване: за перфектни фигури - нежно дантелено боди и за великолепни форми непрозрачно плътно прилепнало боди, позволяващо отлична поддръжка на корема, талията и гърдите.

 

Защо модерното боди е задължително:

  • Благодарение на опъването на линията на гърба и на предната част от разкрача до врата, бодито създава перфектно покритие на тялото без гънки, така че когато се носи с панталон или пола, жената винаги ще се чувства уверена, без да се притеснява, че блузата може да изглежда небрежно, разкривайки гърба при навеждане или корема при вдигане на ръцете.

  • Благодарение на целостта на дизайна, бодито надеждно предпазва гърба от течение, а моделът с дълъг ръкав може да се използва като затоплящо и изолиращо термобельо срещу студен въздух.

  • Благодарение на еластичността на бодито, то е отлична дреха, която визуално коригира недостатъците в горната част на тялото и може да се комбинира с всички видове пуловери и плътно прилепнали рокли.

Дамски спортен комплект от две части с боди в цвят капучино

 

Трябва ли да носите бельо под бодито?

Краткият отговор на въпроса е: Да! Разбира се, ако бодито е предназначено да се носи като бельо, тогава не е необходимо да носите бельо под него. Но ако бодито се използва като блуза, лятно трико, спортно облекло, тогава традиционно се препоръчва използването на бельо. Изборът на бельо (особено изборът на сутиен) е важен, защото бодито плътно прилепва към тялото и подчертава всички релефни детайли, шевове, закопчалки. Безшевното бельо е най-добрият избор.

 

Разнообразие

Идеята за комбиниране на бикини  и тениски  продължава да се използва, като се създават нови варианти . Днес бодито има много визии. Можем уверено да определим три вида: бельо, спортно облекло, връхно облекло, а разновидностите им са ограничени само от въображението на дизайнера.

 

Боди с дълъг ръкав

Това е вариант за самостоятелна употреба като връхно облекло или за използване като долна дреха през по-студените сезони - модерен елемент от гардероба с декоративни детайли. Може да бъде изработен от фини трикотажни материи с десени или украшения. 

Използва се като връхно облекло в хладна лятна вечер-това може да бъде боди, изработено от топла трикотажна материя с добавка на вълна. Бодито с дълъг ръкав се носи самостоятелно или под яке или пуловер. Използва се не като долен слой, а за формирането на моден образ. Изделието се изработва от мека, дишаща, топла материя, без допълнителни детайли, запазва топлината под пуловер или суитчър.

 

Боди с къс ръкав

Бодито с къс ръкав обикновено се използва самостоятелно - с дънки, панталони, поли, гащеризони. Подходящо за носене у дома или на открито през топлите сезони. Дизайнът на такива класически дрехи обикновено се свежда до модела и текстурата на плата, но може да се използват и бродерия, мъниста, кристали за украса.

Атрактивно дамско боди в оранжево

 

Боди без ръкави

Този тип на бодито се придържа от презрамка, която оголва раменете. Това е дреха, обединена с бикини, но много елегантно изпълнена! Обикновено се изработва от еластично и тънко трико, което  издържа тежеста благодарение на тънките презрамки. 

Носи се през горещия сезон като отделна част или като основа за прозрачна блуза, сако или жилетка. Деликатната материя подчертава линиите на тялото. Може да бъде украсено с дантела или ушито изцяло от дантела с еластан.

 

Боди без презрамки

Този силует е за смелите и  такъв модел често се използва за вечерни рокли. Може да бъде изработено от плат с пайети, мъниста, лурекс. Задържа се на място благодарение на еластичността на материала или на допълнителна технология, която фиксира горната линия на гърдите с ластик или закопчалка.

 

Боди с дантела

Дантелата се използва като декоративен детайл. Може да бъде интегрирана в плата на гърба, корема или отстрани и да се комбинира с различни дължини на ръкавите. Поради добавения обем тези модели не се препоръчват като долен слой. Обикновено се носят самостоятелно като връхно облекло.

 

Боди с копчета

Копчетата, както и дантелата могат да бъдат декоративни или съвсем истински. В първия случай те допълват образа, а във втория  са пълноценна закопчалка и помагат за плътното фиксиране на бодито върху тялото. Закрепват се в предната част на бодито.

 

Боди за сватба

Боди в бял или телесен цвят, изработено от тънко преплетена дантела, се използва като бельо под сватбената рокля, което също пристяга талията, оформя фигурата, създава цялостно усещане за женственост, чувственост, когато всичко в образа на булката е съвършено! Може да замени еротичното бельо.

Ефектно дамско боди в бяло

 

Боди с отворен гръб

Бодито с отворен гръб може  е част от вечерна рокля или секси дреха за небрежен, но детайлен външен вид.Изработва  се с дълги или къси ръкави и може да бъде ушито от еластична едноцветна материя, цветна материя или дантела.

 

Ажурна плетка

Това е може би най-красивото боди, което се избира от любителите на женствения, романтичен, изтънчен и секси образ. Дантеленото боди може да бъде както бельо, така и връхна дреха, носена самостоятелно или в комбинация със сако или блуза. За украса можете да използвате кристали, вложки от друг материал. Прозрачността на материала предполага използването на бельо, което трябва да съответства точно  на нюанса на плата или на кожата.

 

Боди тип пижамен костюм

По-рядко срещана форма на въплъщение на изделието, но въпреки това съществуваща и дори е популярно сред влюбените. Удобни са с това, че по време на сън тези пижами не се повдигат нагоре като тениска и не се свличат надолу като панталоните на пижамата. За ушиването се използват естествени, меки материи, които няма да ограничават движенията ви, не притискат кожата, не запарват и не предизвикват наелектризиране.

 

Рокля тип боди

Това е комплект от вталено боди и прозрачна, дантелена пола или рокля. Това боди е подходящо за всеки повод и подчертава фигурата ви.

 

Боди с деколте

Този модел се отличава с наличието на дълбоко деколте. Може да бъде без презрамки, или  с презрамки. Целта му е да разкрие максимално горната част на тялото, но в рамките на допустимото за конкретната среда.

Предназначението на бодито зависи от неговия дизайн, от материала, от който е изработено. Простите модели, изработени от меко трико са подходящи за затопляне, слагат се под връхната дреха и надеждно предпазват гърба от хипотермия. Тези модели, които изпълняват функцията на връхна дреха, обикновено се носят с поли, панталони или къси панталони.

Атрактивно дамско боди в бяло

Бодитата са идеални за  танци, защото не ограничават движенията, не прикриват контура на тялото, позволяват да се види красотата на танцовата техника и точността на изпълнението ѝ, не пречат да се изпълняват трудни комбинации. Подобни са на спортното трико, тъй като обикновено не са снабдени със закопчалка. Комбинират се с ръкави с различна дължина.

 

Фантастични цветове

Цветът на бодито не е ограничен от някакво изискване за форма и е в съответствие с актуалните модни тенденции. Възможни са всички нюанси без изключение. Важното е да съответства на вашия тип кожа. За контраст е добре да използвате черно боди. За да подчертаете нежния телесен тон на кожата, можете да отдадете предпочитание на пастелни, бежови, розови тонове. Едноцветните и неутралните модели традиционно се съчетават с делови костюм. Вечерният образ позволява ярки цветове и щампи.

 

Как да изберем правилно боди

Преди да купите, бодито е добре да го пробвате. Основната му характеристика е плътното прилепване. Затова е важно тази "втора кожа" да се адаптира към анатомичните параметри на тялото. Важно е съотношението между талията, бедрата и гърдите. Твърде стегнатият модел може  да стегне гърдите, а свободният модел няма да подчертае извивката на талията.

Избирайки боди, е важно да се вземе предвид съставът на материала, тъй като продължителният близък контакт с тялото на нискокачествена материя може да предизвика дразнене, алергии. В гардероба си е добре да имате чифт основни едноцветни бодита - универсален тъмен цвят и бяло, които ще послужат като идеална основа за различни комплекти дрехи. Дантеленото боди ще разнообрази интимния ви гардероб. Топлият модел е незаменим за студената зима.

 

Перфектният размер

Размерът ви помага да намерите подходящите дрехи, но не винаги гарантира перфектно прилягане - особено при бодитата, които реагират на всяко отклонение във формата на тялото. Ето защо, след като сте намерили подходящия размер от таблицата с размери, задължително трябва да премерите  дрехата. Тя трябва да приляга плътно, но да не пречи на свободното дишане, да не притиска кожата, да не създава дискомфорт.

 

С какво да носите боди

Бодито наистина може да се носи с всичко. Тази незаменима и популярна основна част от гардероба ви може да се сравни с дънки, бяла тениска и риза .  Комбинирайте с делови костюми, спортни панталони, дънки с различни кройки - бойфрендс и скини.  Препоръчително е  да не претоварвате образа с тясна горна част - ето защо бодитата са подходящи за буфан къси и дълги поли, широки панталони. Но това не е ограничително изискване, а по-скоро препоръка, която спокойно може да пренебрегнете, ако имате желание и фигурата ви позволява.

Елегантно дамско боди в бяло

 

Тъкани

Малко вероятно е да намерите боди, изработено от деним или твърда материя. Тези изделия се изработват предимно от меки и тънки материали, които осигуряват комфортно усещане при допир.

 

В магазините Креатив има голямо предлагане на различни видове, стилове, цветове бодита. Можете да изберете боди за спорт, за комбинация с панталон, пола или стилна офис визия.

Свързани продукти