Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Как да изберем дамски спортен екип

07/02/2024

Появата на дамския спортен екип като популярен елемент от гардероба може да бъде забелязана в началото на 20-ти век, когато социалните и културни промени започват да влияят върху женската мода. Има няколко етапа на развитие на спортния дамски костюм:

  • Ранни години (1920-1930г): След Първата световна война, жените започват активно да участват в спортове като тенис, голф и плуване. Това налага появата на по-удобни и функционални дрехи. В този период се появяват първите спортни костюми за жени, които са удобни и позволяват по-голяма свобода на движение.

 

  • Златната ера на Холивуд (1930-1940- год): През 30-те и 40-те години, с нарастващото влияние на Холивуд, звезди като Катрин Хепбърн и Марлене Дитрих популяризират спортните екипи като част от своя ежедневен гардероб. Те стават символ на независимост и модерен външен вид.

 

  • След военни промени (1950- 1960г): След Втората световна война, дамският спортен костюм продължава да се развива. През 60-те години, с нарастващата популярност на спортове като джогинг и аеробика, спортните дрехи стават още по-популярни и достъпни.

 

  • Ера на дизайнерите (1970-1980-те години): През 70-те и 80-те години, известни дизайнери като Адидас и Найк започват да произвеждат спортни костюми, които са не само функционални, но и стилни. Това води до тяхното признаване  като модна тенденция.

 

  • Съвременна ера (1990-те до днес): В последните десетилетия, спортният екип се превърна в универсален елемент от гардероба, който се носи не само за спорт, но и и в ежедневието. С развитието на атлежър (athleisure) тенденцията, спортните артикули  стават  още по-популярни, като се съчетават с различни стилове и аксесоари за създаване на модерен и удобен външен вид.

 

Дамският спортен екип претърпява значителни промени през годините, като се превръща от чисто спортно облекло в значим моден артикул, който символизира удобство, стил и независимост.

 

Дамски спортен екип: модни тенденции

Изборът на такива дрехи трябва да бъде възможно най-обмислен и рационален. Обърнете внимание на няколко важни параметри:

  • Качеството не трябва да предизвиква съмнения. Спортното облекло, като правило, се експлоатира доста интензивно. Това означава, че то трябва да е трайно, устойчиво на износване, приятно за носене.

  • Сезонността на изделията е не по-малко важна. Есенните спортни костюми за жени от разнообразни  водоустойчиви материали лесно заместват връхните дрехи. Летните придават усещане за прохлада в най-силните горещини, като позволяват на тялото да диша, ефективно предотвратявайки обезводняването.

  • Размерът задължително трябва да е подходящ, независимо от това каква е кройката на дрехите: вталена, свободна или дори oversize.

  • От това за какви цели се купува комплектът, зависи много: моделът, видът на кройката, материалите и функционалността.

Дамски спортен комплект в зелено

Какъв спортен екип да изберем?

Практичните дрехи, в които ще се разхождате в парка, ще релаксирате сред природата, ще се срещате с приятели, ще се наслаждавате на свободно време на чист въздух, трябва да съответстват на сезона. Активната модна дама  се нуждае от поне два комплекта: зимен и летен, за да се чувства комфортно. Насекомите  и слънцето са опасни врагове на нежната  кожа през лятото. Предпазвайте се от тях и заложете на  комплект панталони, тениска и леко яке. За студения сезон изберете изолиран, ветроустойчив ансамбъл от панталон, пуловер и топло яке.

Идеално решение за разходки е спортен костюм с качулка. Тя ще предпази главата ви от дъжд, слънце, вятър. Добро допълнение са джобовете - едва ли искате да носите дамска чанта при по-дълъг преход, а в голяма раница някои дребни неща като телефон, ключове ще бъдат трудно достъпни.

Облеклото за разходка трябва да е удобно за носене, да е ушито от водоустойчиви материали, да диша (за това в състава на плата трябва да има естествени компоненти).  За всяка дама е важен стилният външен вид на "уикенд" комплекта.

 

Стилни спортни екипи: актуални варианти

Екипът  за фитнес трябва да е функционален. Важно е той да съответства на спортната програма, която сте избрали за себе си. Някои видове спорт нямат строги изисквания по отношение на екипировката, докато за определени дисциплини е необходим специален тренировъчен гардероб.

  • За бягане се избират сезонни комплекти със светлоотразителни елементи. Това могат да бъдат дрехи както от естествени материи, така и от синтетика. Имайте предвид, че за дълги маратони памучните изделия не са подходящи, защото в мокро състояние стават много тежки и неудобни. За бягане в пресечена местност ви е необходим комплект, който покрива добре краката ви.

  • За заниманията с пилатес, аеробика, танци, оформяне на мускули на тренажори е най-добре да се ползва плътна еластична екипировка. Това може да бъде стегнат топ с добра поддръжка на гърдите и клинове. Най-смелите дами избират съблазнителни фитнес шорти.

На начинаещите със занимания с йога също ще подхождат еластични прилепнали комплекти. Спортните костюми за йога са специализиран вид атлетично облекло, проектирано да отговаря на уникалните изисквания на йога практиката. Те са важен елемент за всеки, който практикува йога, тъй като предлагат комфорт, гъвкавост и функционалност.   

Дамски спортен комплект в сиво

Удобен спортен костюм за в къщи

Спортното облекло е много подходящо за домашна употреба, защото не ограничава движенията, позволявайки да се наслаждавате на почивката и домашните си задължения. Дамският спортен комплект за домашна употреба е идеален за жени, които искат да се чувстват удобно и стилно, докато са у дома или се занимават с леки физически дейности.

 

Заключение

Основното изискване е спортният комплект да е удобен и функционален. Тези комплекти обикновено са лесни за поддръжка, което ги прави идеални за ежедневна употреба. Те могат да се перат в пералня и бързо да изсъхнат, което е удобство за заетите дами.

Обърнете внимание на дизайна - костюмът трябва да е стилен и красив.

В нашите магазини Креатив е налично голямо разнообразие от дамски комплекти, в различни размери, дизайни и цветове. Тук всяка дама може да открие стилен комлект за спорт, разходка или среща с приятели.

Свързани продукти