Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

История за появата на слънчевите очила

25/05/2022

Ако говорим за това кой е изобретил слънчевите очила, трябва да започнем от самото начало. Съвсем логично е, че няма точна дата, на която са изобретени първите слънчеви очила. Няма и нито едно име на човека, който ги е измислил. Но има етапи и хора, които са изиграли важна роля в историята на слънчевите очила.

 

Слънчевите очила по време на древните цивилизации

Много векове преди нашата ера нашите предци инстинктивно са започнали да измислят как да защитят очите си. Вярно е, че те са използвали доста необичайни за съвременния човек материали: кора от дърво, листа, наточени камъни и метали.

Жителите на Далечния север измислили своя собствена защита от "блестящия сняг" - те използвали импровизирани материали (кожа, дърво и кости на животни), за да си направят малки маски с прорези за очите.

Слънчевите очила по време на древните цивилизации

Подобни "очила" се изработвали и в древен Китай: въпреки че зрителното поле е било по-тясно, селяните са можели да останат на полето под яркото ослепително слънце и да продължат да работят. По време на съдебните заседания съдиите просто криели  очите си зад тях.

В гробниците на древноегипетските фараони са открити предмети, наподобяващи тъмни очила. Те се състоят от два от най-хубавите изумруди, обрамчени в бронз.

В Римската империя изумрудите са използвани и за направата на лещи. Историците предполагат, че по време на гладиаторските битки лорнетът с изумрудени лещи е използван от император Нерон, за да наблюдава по-добре събитията на арената.

 

От два чифта до масово производство

1752г. се счита за начална дата, когато са изобретени първите слънчеви очила (т.е. създадени чрез човешка интелектуална дейност). Младият амбициозен учен Джеймс Аско изобретява сини лещи, които забавят оранжевото и жълтото излъчване - най-ярките в спектъра. За съжаление, изобретението на учения не става популярно. Той успява да продаде само два чифта!

Едва когато Наполеон се подготвя да вкара армията си в Египет през 1798 г., очилата се появяват в масово производство. Командирът осъзнава, че палещото африканско слънце може да убие войниците му. Затова той издава заповед, с която задължава всеки войник да носи защитно облекло. Стъклата са  оцветени по доста изобретателен начин: със сажди и лак. По този начин видимостта става много слаба, но основната им цел - защита от слънчевите лъчи - е изпълнена.

 

Популярност и защита от UV лъчи

Двадесети век се свързва с бързото развитие на промишлеността. Очилата се използват широко и навсякъде. По същото време хората започват да говорят за опасностите от ултравиолетовата радиация (Алберт Фогт, офталмолог).

Следващият етап на развитие на артикула  е на военната сцена по време на Първата световна война. С появата на високите полети пилотите се нуждаят от максимална защита срещу ултравиолетовата светлина и яркото слънце. Именно моделите, създадени през този период, стават прототип на американските класически очила "авиатор".

Резултатът от интензивните научни изследвания е започването на масово производство на очила. През 1929г. се случват две събития:

  • Сам Фостър, с помощта на легендарната си компания FosterGrant, прави аксесоара достъпен и на ниска цена.

  • Едуин Ланд (ръководител на компанията Polaroid) показва на широката публика първите слънчеви очила с поляризиращи лещи. Това е  продуктът на бъдещето, който гарантира защита на очите от UV лъчите.

Популярност и защита от UV лъчи

Филмовите звезди, спортистите и обществените личности започват масово да носят тъмни очила. Този аксесоар перфектно допълва тенденцията за здравословен начин на живот и спорт на открито. А защитните свойства на очилата ги показаха не само като стилен детайл от образа, но и като практичен и необходим аксесоар.

По-нататъшното развитие на артикула се изразява в появата на разнообразие от форми, използвани материали и цветове. Днес, когато носите любимия си модел очила, знайте, че този артикул има богата и многовековна история.

В Creative разполагаме с богат асортимент от слънчеви очила. Разгледайте ги онлайн или заповядайте в някой от нашите магазини в София, Пловдив и Благоевград.

Свързани продукти