Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Историята на полата и нейната трансформация през годините

26/04/2022

Полата е незаменим елемент от гардероба на всяка дама. Това е универсална дреха, която намира място в гардероба както на деловите жени, така и на спортните тийнейджърки. Днес тя се предлага в много варианти, стилове и цветове, но  не винаги е било така.

Изобретяването на полата

От древни времена основната женска дреха е роклята. Идеята за разделянето  и на две отделни части: блуза и пола, се появява едва през XVI век в Испания. Тази стъпка се оказва много практична по две причини. Първо - така модерните жени могат да разнообразяват тоалетите си: да комбинират различни поли с  блузи и да изглеждат  модерни  всеки път. Второ, отделните елементи на едно облекло се обличат по-бързо и се съхраняват по-лесно.

По времето, когато полата се е появила  в гардеробите на жените, тя е била огромна конструкция: много пластове плат, тежаща няколко килограма и невероятен обем, който силно ограничава движенията и причинява на собственичката си дискомфорт. Това довежда до изобретяването на обръчите, които понякога използваме и днес, за да направим вечерната пола по-пухкава. Това откритие обаче не е улеснило живота на младите дами и поколения наред  са  тормозени с безумни модели поли, които са били трудни за движение и  невъзможни за сядане.

В най-простия си вид, в който я носим днес, полата се появява още в края на XVIII век. Този период е революционен в историята на модата: дрехите стават все по-прости, но не по-малко елегантни, а жените могат да се чувстват много по-свободно и удобно в тях.

история на полата

Дължини на полите през годините

Модата се променя много бързо през XIX, а през XX век се появяват всички стилове поли, които носим днес.

През 1910г. А-образният силует на долната част на облеклото и семплата, небрежна кройка се считат за стилни. Що се отнася до дължината, дамите покриват целия крак, до глезена, при всички обстоятелства.

Първата световна война изиграва своята роля за оформянето на новия  моден облик на жените. Поради липсата на материали за шиене долната част на полата се скъсява с около 20 сантиметра, което е абсолютна новост в света на модата. Но това е само началото на една голяма промяна, която ще  доведе до голи колене и "колани вместо поли".

Истинската революция в света на модата настъпва през 50-те години на миналия век, когато известният моден дизайнер Кристиан Диор представя на света  полата молив с дължина под коляното. За първи път в историята на модата новият силует не се опитва да скрие женските форми, а просто ги подчертава елегантно. Той променя и начина, по който жените ходят, като ги кара да изглеждат по-женствени и съблазнителни с леко раздвижване на бедрата.

През 60-те години на миналия век британската дизайнерка Мери Куант предлага минипола, чийто край завършва до спуснатите ръце на модела. По онова време това облекло е смятано за неприлично и твърде непристойно, така че не се задържа много дълго. Но мини дължината периодично  се завръща и накрая през 90-те години става универсална част от женския гардероб.

Днес, можем да видим, че във всеки един момент от времето са били модерни само една дължина и стил на полата. Сега в гардеробите ни са събрани постиженията на много дизайнери  и можем да ги използваме в най-различни визии и стилове.

Как го правите, за да изглеждате винаги страхотно? Просто посетете магазини Creative и изберете най-подходящия за Вас модел.

Свързани продукти