Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

История на гривната

05/07/2022

история на гривната

Гривната е бижу с форма подобна на пръстен, което се носи на ръката. Освен на китката, тя може да се носи на предмишницата и глезените. Гривните се изработват от различни материали, като могат да бъдат плътни, свободни или със закопчалки.

Кога се появяват гривните?

Историята на гривните води началото си от дълбокото минало. Първите гривни се появяват още сред първобитните хора. Били са изплетени от билки, направени от кора и животинска кожа. Такива гривни са нетрайни и с кратък живот. С развитието на цивилизацията човечеството се, научава  да обработва бивни и кости, а по-късно и камък.,които се използват при изработката на гривни. Те са твърди, украсени са с резби и различни изображения. В онези времена гривните не са били бижута. Те са надарени с магически свойства и са създадени, за да предпазват от болести и зли духове.

Като бижута гривните се появяват за първи път в древен Шумер. Те са открити при археологически разкопки заедно с пръстени, обеци и огърлици.

 

Произходът на гривните в Древен Египет

Гривните са широко разпространени в Древен Египет. Те се превръщат в любима украса не само за жените, но и за мъжете. Египтяните са ги използвали за украса на китките и предмишниците. Най-популярни са металните гривни. Те са украсени със скъпоценни камъни, орнаменти и украшения. Гривните са с различна форма. Широките и масивни гривни често се носят от мъжете, а на женските ръце се виждат много тънки, елегантни артикули. Броят и украсата на гривните определяли богатството на собственика им и неговото място в обществото.

По времето на фараоните на гривните също са  се приписвали магически свойства, но те не са били третирани като бижута. Магическите гривни са изработени по специален начин, в тях е вплетена мистична сила. Колкото повече време и труд са били необходими за изработването на такава гривна, толкова по-мощна е била нейната сила. Египтяните вярвали, че тя може да предпази господаря си от зли сили и да му донесе късмет.

 

Произходът на гривните в Древен Египет

 

Гривните в Древен Рим и Гърция

Гривните запазват популярността си и през античността. Женските гривни в Древен Рим се отличават с особена изтънченост. Те са украсени с релефни, миниатюрни скулптурни изображения.

В Древна Гърция гривните са били особено разпространени сред войниците. Смятало се е, че кожената гривна на предмишницата предпазва собственика си от вражески стрели и мечове. Тези гривни са украсени със злато и скъпоценни камъни. По-късно при германските войни гривната служи не само като амулет, но и като символ на военна доблест.

 

Гривните през Средновековието и Ренесанса - от упадък към завръщане

През Средновековието популярността на гривните спада. Суровите нрави обезценяват бижутата като цяло. Жените носят предимно дрехи с дълги ръкави, под които гривните просто не се виждат. Ренесансът възвръща както желанието за красота и лукс, така и роклите с открити  ръце.

 

Мистични гривни в Индия

Гривните винаги са имали специално значение в Индия. Невъзможно е да си представим индийска жена без множество тънки метални обръчи, които украсяват ръцете ѝ. В тази страна и до ден днешен гривните имат мистично значение, затова много туристи са склонни да си купят гривна като сувенир, преди да се върнат у дома.

 

Гривните в днешно време

Гривните като дамски бижута са широко разпространени в наши дни. Това могат да бъдат както скъпи бижута от благородни метали, украсени със скъпоценни камъни, така и бижута, които можете да закупите от онлайн бижутериен магазин или от множество други магазини.

Новите технологии значително разшириха обхвата на материалите, използвани за изработване на гривни. Доста популярни са гривните, изработени от специални видове пластмаса, които могат да имитират повърхността на всеки материал. Поради кръглата си форма в много народи гривната, както и пръстенът, се смятат за символ на брака и съпружеската вярност. Идвайки от древността това нежно бижу днес е неотменен атрибут за съвършен и моден външен вид. Изработени от скъпоценни метали или други материали гривните днес са предпочитан подарък от дамите.

Посетете магазини Creative и изберете сред голямото разнообразие от изделия, това с което ще зарадвате любимата.

Свързани продукти