Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Гладене на плисирана пола: как да запазим гънките

26/07/2022

Плисираната тъкан е обработена по специална технология и гънките ѝ не се изправят при пране или гладене. Въпреки това, чистотата на линиите (особено това се отнася за модни модели с различна посока на плисетата), може да пострада. Има няколко начина за гладене на плисирана пола в домашни условия.

 

Процедура с парогенератор

  1. Пристегнете полата на закачалка за дрехи в областта на талията и я закачете на височината на гърдите или малко под нея, за да е по-удобнo за работа.
  1. Прекарайте полата през вертикална парова машина, като се движите по гънките и внимателно ги изглаждате. Температурата е настроена на ниска стойност(не забравяйте да проверите посоката на шева и да се придържате към нея).

Съвет: Ключът към грижата за плисираната пола е да я изперете и изсушите. Изсушете полата в мрежест плик или още по-добре в чорап. Изсушете на равна повърхност, на закачалка с щипки за дрехи, ако гънките са вертикални или на хоризонтална стойка, ако гънките са напречни, диагонални или комбинирани.

 

гладене на плисирана пола

Как да действаме с ютията

Процедура:

  1. Когато полата е добре изсушена, поставете я върху тесния край на дъската за гладене - не е необходимо да издърпвате колана нагоре.
  1. Ако полата е двупластова, сгънете горния пласт и изгладете подплатата.
  1. Поставете плисираната част обратно върху дъската и внимателно притиснете плисетата на мястото им.
  1. С гореща ютия изгладете гънките. Препоръчваме щадяща температура и умерена пара. Силното нагряване с пара не е лош вариант, но не позволявайте на подложката да смачка плата - дръжте ютията високо.
  1. Обърнете шева обратно към себе си, издърпайте гънките отново и повторете процедурата с ютията.

 

Заключение

Съвременните производствени технологии позволяват плисираната пола да бъде практически изгладена, без да е необходимо да се глади - просто я извадете от пералнята и я закачете. След като изсъхне, трябва само да изгладите подплатата. Ако все пак се появят гънки, не се страхувайте да ги изгладите - температурата на ютията не може да надмине фабричната преса и гънките няма да се развалят.

Свързани продукти