Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Дългата история на полата

21/06/2022

Полата като отражение на статуса на мъжа

Произходът на полата датира от римско време, като полите са били част от мъжкия гардероб и се е смятало, че само членовете на аристокрацията, ораторите, политиците, войниците и професорите могат да носят поли по всяко време и на всяко място. Те са ушити от скъпи платове и украсени с камъни и бродерии. Дългата пола (под коляното) е знак за принадлежност към висшата класа.

Представителките на средната класа и младите дами можели да носят пола само на социални събирания или форуми.

Полата като отражение на статуса на мъжа

 

История на произхода на дамските поли

Женските поли произлизат от гръцката мода. Драпериите, златните, червените и белите цветове, както и напластяването отразяват гръцкия стил. Ежедневните поли обикновено се шият в ярки цветове. Изтънчеността и богатството на този елемент от гардероба отразява статута на омъжените жени, докато момичетата избират по-прости модели.

История на произхода на дамските поли

Полата в Древен Египет

Особеността на египетските поли е в простотата и късата им дължина. Белият цвят е бил забранен за носене през делничните дни, тъй като се е смятал за празничен. Богатата жена можела да бъде разпозната по затворената туника без ръкави, а простолюдието носело само къси поли.

 

Как са се появили пищните поли?

Въпреки че първите поли се появяват преди около тридесет века, модели, подобни на тези, които виждаме днес, се появяват едва през XVI век в Испания. Те се отличават с масивност, твърдост, дължаща се на пръстените, многопластовост и изтънченост. Само придворните дами можели да си позволят такива поли поради високата цена на материала, и то не толкова често, защото размерът им е много внушителен!

Как са се появили пищните поли

 

Миди поли

През XVII век жените са можели да разголват краката си, без да се страхуват от наказание. Полите стават по-удобни и практични, дължината им се скъсява, а благодарение на вълнената подплата те могат да се носят дори в студено време. В онези времена основната цел на полата е била защита от атмосферните влияния.

Миди поли

 

Елегантни поли от 18-ти и 19-ти век

Полата започва да се използва като средство за привличане вниманието  на мъжете - дантелата, коприната и подплатата създават загадъчно шумолене при ходене. По-късно тези поли стават известни като "кошници". През този период полите се разделят на ежедневни и вечерни. Това се изразява в стил, цвят, детайли и цена.

През XVIII век се завръща модата на корсетите, които задължително трябва да бъдат придружени от пухкава пола с метална рамка. Артикулът е бил ужасно неудобен! Едва през XIX в. се появява плътна материя от лен и конски косми - кринолин, която позволява на полата да запази формата си.

В края на XIX в. се появява модният пояс - нещо като руло, което се слага под полата и създава силует с формата на буквата S. Украсява се с панделки, камъни или бродерия.

Елегантни поли от 18-ти и 19-ти век

 

Полите на XX век

В началото на века полите се стесняват в долната си част и са известни като "куцащи поли". Но дрехата била толкова неудобна, че скоро била заменена с по-къса пола, скроена по размер. Това се дължи донякъде и  на популярността на танците чарлстон и танго.

Преди Първата световна война полите започват да се шият от прозрачен плат, през който се виждат  всички прелести на женското тяло. Моралистите са шокирани и разтревожени от разкриването на такива детайли. Щатът Илинойс дори забранява полите, които са на повече от 15 см над земята. Освен това не може да се носят блузи с къси ръкави и деколтета.  

Полите на XX век

Полата непрекъснато се променя и се появяват нови стилове и форми, но дължината ѝ остава почти същата. Модната икона Коко Шанел се опитва да създаде по-къси поли. Първоначално смята, че дължината на полата никога няма да надхвърли коляното, но греши.

Полите стават все по-къси, а през 60-те години светът се възхищава на дръзкото мини, благодарение на Мери Куант. Тя е създател на мини полата, за което е наградена  с международната награда за мода на Sunday Times.

 

Заключение

Както се вижда, полата крие в гънките си толкова много интересни моменти от историята, всеки от които е свързан с легендарни личности или събития. Днес има огромно разнообразие от артикули, които пазят в себе си добрите стари традиции, съчетани с последните тенденции на модата. Всяка дама може да избере пола според фигурата си, разбирането си за красота и естетика.

В нашите модни магазини Creative има огромен избор на поли, където ще откриете модели последен писък на модата, прекрасно подчертаващи вашата фигура, съчетаващи в себе си качество и усещане за комфорт.

Свързани продукти