Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Диадеми: как да ги носите и с какво да ги комбинирате

04/04/2023

В древни времена диадемите са били носени от владетелите, висшите жреци и определени социални прослойки.

Думата "диадея" на гръцки има две значения: "закрепвам" и "връзвам". Всъщност украшението обхваща главата и стои стабилно върху нея. Тя е едновременно красива и удобна. В 21 век използвнето ѝ се е променило: диадемите най-често се носят на сватби, официални събития с елегантен дрескод, на фотосесии в романтичен или луксозен стил.


Видове диадеми

Диадемите се класифицират според размера, височината, вида на закопчаването, стила на дизайна и материала.  Според изработката бижутата се разделят на:

  1. Скъпоценни с основа от платина или злато. Инкрустации - диаманти, рубини, сапфири, изумруди, естествени перли.

  2. Полускъпоценни - сребро, рутений, иридий. Полускъпоценните камъни се използват за украса.

  3. Бижутерия - евтини изделия, изработени от пластмаса или от обикновени метали като мед, стомана и алуминий и украсени с полускъпоценни камъни.

  4. Дизайнерски - майсторите използват всякакви импровизирани материали, включително цветя и плодове, за създаване на авторски бижута. Най-разпространеният вариант е с мъниста.

Най-луксозните бижута са украсени със скъпоценни камъни и кристали Сваровски.

дамска диадема

Качествените имитации на полускъпоценни камъни също изглеждат добре. Но евтините пластмасови изделия са подходящи само за детско или шеговито събитие. Диадемите могат да бъдат разделени според вида на закопчаването:

  1. Ленти за глава - поставя се точно над челото.

  2. Гребени - в допълнение към основната декоративна част има гребен за закрепване, който здраво фиксира украшението.

  3. Драперии - най-често това са модели с ажурна структура и лек грациозен дизайн, които се носят на челото. Що се отнася до конструктивните особености, съществуват хиляди варианти. Съществуват оригинални авторски изделия в етнически стил. Има луксозни модели, които не отстъпват по красота на кралските корони.

Най-популярният вариант за сватба е диадема в гръцки стил, която се съчетава перфектно с воала и хармонично допълва светлата сватбена рокля.

За украса на основата се използват както традиционни елементи като перли и полускъпоценни камъни, така и по-необичайни декорации като геометрични или плетени орнаменти. Във всички случаи гръцката диадема трябва да е лека и да не е натоварена с разноцветни камъни.

 

По какво се различава диадемата от тиарата и короната?

Разликата между понятията е малка: и трите служат за обозначаване на луксозно украшение на главата и се смятат за прерогатив на монарсите. Най-внушителната от трите е короната: тя е голяма, ярка и украсена с много блестящи скъпоценни камъни. Накратко- произведение за крале и кралици.

Тиарата е вид корона, която е по-подходяща за принцеси. Тя има затворена кръгла форма и равномерно разположена украса.

Диадемата е полузатворен кръг който може да бъде украсен с полускъпоценни камъни, мъниста, дори плодове. Разликата между наименованията е по-скоро условна, отколкото ясно определена. Но диадемата е лесно разпознаваема по приблизително еднаквата ширина на рамката във всички точки.

диадема в черно

 

Как се носи диадема?

Като елегантен аксесоар диадемата може да изгради красива визия, но и да я развали. За да постигнете хармонична визия, трябва да следвате определени правила и насоки:

  • Косата трябва да е в добро състояние: чиста, красиво оформена, без цъфтящи краища и разрошени къдрици

  • Избягвайте да претоварвате образа с прекомерни бижута: една красива диадема може лесно да бъде допълнена от малка висулка на тънка верижка и скромни обеци

  • Най-доброто допълнение към високата прическа е малко кръгло бижу до бретона. Диадемата изглежда чудесно не само на дълга коса - тя е подходяща и за средно дълги прически. Но ако прическата е много къса, аксесоарът не е подходящ

  • Златните бижута успешно допълват дрехи в топли нюанси: слонова кост, кремаво, бежово. Облеклата от студени нюанси: пепел, синьо, бяло - изглеждат по-добре с продукти от платина, бяло злато, сребро.

 

Сватбените изображения с диадема заслужават специално внимание.

  1. Ако има воал, прическата не трябва да е твърде висока, в противен случай главата ще изглежда огромна. За сватби най-подходящи са моделите в гръцки стил, като е добре да изберете еднопластов или двупластов воал.

  2. За да сте сигурни, че прическата ще устои през сватбения ден, диадемата трябва да е добре закрепена. Най-лесният начин да направите това е с безцветни фиби, сгънати напречно.

 

Заключение

Диадемата е бижу, което може да промени външния ви вид добавяйки елегантност към избрания от вас стил. Тя изисква голямо внимание към детайлите и цветовите комбинации. Не е лесно да успеете да създаде самостоятелно цялостен образ с диадема, но ако спазвате правилата за избор на диадема, резултатът ще бъде ненадминат!

Тя е и чудесен подарък за предстоящите светли празници,който може да закупите в магазините на Creative.

Свързани продукти