Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Bella Donna - или как да създадем италиaнски стил на обличане

23/11/2021

Не е нужно да носите маркови артикули и крещящи аксесоари, за да привлечете вниманието. Класика, елегантност и простота са основните козове на модерните жени от всички възрасти. Именно на тези принципи се основава италианският стил на облекло за жени и мъже, който отдавна е признат за синоним на безупречен вкус.

Милано е град-законодател не само на местната, но и на световната мода. Именно там се провеждат ревюта  на Armani, Versace, Dolce & Gabbana и други дизайнерски къщи. От модните подиуми италианската мода бързо се разпространява по улиците на Италия, а след това и в други европейски страни. Нищо чудно, че има израз: „В каквото се обличат италианците днес, утре ще бъде модерно във всички градове по света“.

Италианският стил покори много млади момичета със своята изтънченост и стана незаменим за жени над 40 години. Това се дължи на неговата философия, която се основава на отсъствието на вулгарност, на комбинацията от класика със сексуалност и демонстрация на естествена красота.

Италианската модна индустрия днес остава един от лидерите в областта на дизайна. Модата в тази страна е важна част от културния живот. Всичко започва преди векове във Венеция, Милано, Флоренция, Рим, Палермо, Неапол и други градове. Там занаятчиите  са оставили забележима следа в историята на изкуството, чиито традиции са запазени и до днес. Те започват да произвеждат луксозни стоки, бижута и скъпи тъкани, козметика и шапки, кожени изделия и различни аксесоари.

Bella Donna стил

Описание и характеристики на стила

Това е преди всичко облекло,в чиято основа е женствеността и елегантността. Познаваме от италианското кино разкошни красавици с тънки талии и заоблени бедра, с удивителни  черни очи, кадифени мигли. Точно за това искат да ни разкажат известните италиански дизайнери.

Един от принципите на италианския шик е, въпреки цялата простота на облеклото, способността му да подчертава достойнството си. Италианската елегантност се изразява в линиите и силуетите на облеклото, които най-често имат лаконична кройка, но в същото време са  изящни.

Сред италианските марки има такива, които се фокусират върху женствената чувственост, изтънченост, а някои в колекциите си имат много екстравгантни тоалети, но това не означава, че в реалния живот италианците напълно следват подобни съвети. В крайна сметка, не забравяйте, че дефилетата  на Седмицата на модата са не само оригинални идеи, които понякога не докосват реалния живот в никакъв паралел, но и красиво шоу.

Жена, облечена с италиански шик, има увереност и решителност, но в същото време е романтична личност, чувствена и интригуваща.


Комфортът в дрехите на италианците е едно от първите изисквания. Ето защо в гардероба на всяка дама има дънки, тениски, трикотаж. Ако избирате италиански стил, трябва да имате няколко костюма в гардероба си (с панталон или с пола). Сред тях  е задължителното присъствие на зимни, летни, тъмни и светли комплекти. В моделите се акцентира върху лаконичността, елегантността, върху включването на класически елементи  в декорацията и, разбира се, върху високото шивашко изкуство. Един от важните елементи на  облеклото в италиански стил са панталоните палацо – широки, дълги, могат да се носят с обувки на равна подметка. 

Италианският стил  е подходящ за всяко място: в супермаркет, в офис, в ресторант, на художествена изложба. Това е основната красота на стила - може да се прилага от време на време или да се превърне в основа на гардероба. Присъщата му сдържаност, съчетана с привлекателна небрежност и практичност, винаги ще ви позволи да изглеждате неустоими и елегантни, но в същото време да се чувствате комфортно.

За да се обличате според правилата на италианската модна индустрия, не е нужно да купувате скъпи дрехи от бутиците  в Милано. Може да го постигнете и с нещата от вашия гардероб.

Основното нещо е да се вземат предвид някои от характеристиките, които отличават италианския стил от другите модни тенденции.

1. Простота  и изчистени линии. Италианските модни дизайнери се противопоставят на претенциозните и неоправдани детайли в дамските и мъжките тоалети, но в същото време се стараят максимално да подчертаят естественото достойнство на фигурата. Този подход е възхитителен, тъй като за да създадете наистина хармоничен образ, като използвате само обикновени изрязани неща, имате нужда от истински талант.

2. Шик и простота. Всеки артикул от италиански дизайнер изглежда сдържан, но скъп и изискан. Дрехите трябва да са прости, без цветен и обемен декор. Но задължително изработени от естествени материи и идеално прилягащи на фигурата.

Никое облекло не е завършено без аксесоари. Жените украсяват изображението с шал, обеци, гривни, висулки. Но не бива да прекалявате, една-две декорации са достатъчни.

3. Сдържани цветове. Италианската мода е консервативна. Това означава, че нещата, закупени днес, ще останат модерни и през следващите години. Благодарение на това можете да закупите скъпи дрехи, които ще издържат много години, без да се притеснявате, че ще остареят.

Отчасти италианският гардероб винаги е актуален поради преобладаването на класически стилове и цветове в него - черно, бяло и всички пастелни нюанси:

  • бежово
  • праскова
  • розово
  • светло жълто
  • синьо

Ярките щампи не са добре дошли. Дрехите могат да бъдат украсени с малка клетка, райе, малки полка точки, прости геометрични фигури. Но не създавайте комплекти с повече от един отпечатан елемент.

4. Меки материали. Дрехите от меки материи са не само приятни за тялото, но и подчертават гъвкавостта на силуета. Популярни артикули са изработени от вълна, кашмир, коприна, вискоза, памук.

5. Удобство и практичност. Не включвайте в комплектите неща, които са прекалено стегнати и пречат на движението, обувки с голям ток.

6. Забрана за вулгарност. Една част от дрехата може да бъде отворена: гърбът, деколтето или краката. Не можете да комбинирате мини пола и блуза с дълбоко деколте. Вулгарността в Италия се оценява не само по броя на изрязванията на дрехите, но и по други критерии. Забранени са

  • обувки на висок ток в офиса
  • комбинация от горнище с мини пола
  • ярък грим през деня
  • комбинация от къса пола и обувки на висок ток

7. Функционалност. Всеки детайл от тоалета има свое предназначение. Не трябва да купувате неща с изобилие от чисто декоративни копчета, мъниста, закопчалки, джобове.

Италианският стил намира отражение и в прическите. Жените оставят косата си пусната и леко разрошена, или я сплитат на стегнати опашки, навиват на  къдрици. Естественият цвят на косата се цени.

Италиански мотиви в женското облекло

Италиански мотиви в женското облекло

 Италианският външен вид е изграден около един централен елемент от гардероба, който може да бъде много ярък и нетрадиционен. Останалите неща са основни и неутрални. Но парадирането с дизайнерски артикули не сe толерира, умишленото показване на логото се счита за лош вкус.

Италианските рокли подчертават достойнството на фигурата, но прилягат свободно. Популярни модели са калъф, с А-образен силует. Предпочитаната дължина на подгъва за жени над 50 е midi, тоест до коляното.

Дългите рокли "покриват" годините. За по младите са подходящи мини рокли в комбинация с елегантни равни обувки и дрехи без претенциозни елементи.

Роклите със затворено деколте могат да бъдат с презрамки тип „спагети“, с отворено деколте с ¾, ¼ или дълги ръкави. За ежедневно носене, можете да си купите пастелна рокля. Вечер е допустимо да носите по-ярък тоалет - например черно, червено.

Чисто белите модели изглеждат добре на стройни млади момичета. За пълни дами, които обичат този цвят, е по-добре да се даде предпочитание на жилетка с дължина midi.

Основата на гардероба могат да бъдат поли молив, които благоприятно подчертават линията на бедрата и са идеални за бизнес визия, въпреки че се използват и за ежедневно носене. За ежедневна визия е най-добре да използвате пола-лале. И за да създадете романтично облекло - свободна пола-слънце. Предпочитаната дължина за всички стилове е midi.

Италианските панталони са с права, разширена или широка кройка. Те правят образа по-сдържан, но в същото време грациозно подчертават извивките на женската фигура. За да привлечете вниманието, можете да носите жълти жакардови панталони. Но такова ярка дреха трябва да бъде умело комбинирана.

Италианският гардероб често включва практични и  удобни ленени или памучни чиноси. Джинсите са не по-малко популярни. Те могат да бъдат стандартни сини, но по-добре изглеждат тесни модели от бял, черен, сив или син нюанс.

Не се страхувайте да носите вталени, елегантни панталони или костюми с пола. Тук е допустимо използването на ярки цветове и щампи. Страхотен вариант за по-възрастните жени е свободният бял гащеризон.

Сред топлите връхни дрехи популярни са пуловери, якета, вълнени якета без подплънки за раменете, плетени жилетки.

Характерна особеност на жилетките е вертикалният силует: краищата им висят свободно, понякога достигайки до бедрата или дори по-ниско, което визуално удължава фигурата, правейки я по-тънка. Могат да се закопчават с копчета, да се завързват с колан или да нямат фиксиращи елементи. Най-новите дизайни изглеждат страхотно с ръкави тип прилеп.

Топовете и блузите са изработени изключително от висококачествен трикотаж. Продуктите със забележим завършек, например бродерия, декоративни копчета, волан, нямат място в италианския гардероб. Приоритет са блузите в  семпла кройка ,в пастелни нюанси.

За да направите външния си вид елегантен, трябва да изберете обувки, изработени от естествени материали: кожа, велур, текстил. Подобно на дрехите, те не трябва да бъдат претенциозни. За ежедневни разходки са подходящи мокасини, балетки. За вечерно облекло - сандали и обувки на ниски токчета. През зимата дайте предпочитание на кокетни ботуши.

Италиански стил е немислим без аксесоари и бижута. Слънчеви очила във  всякаква форма, копринен шал, шал с щампи, чанта, шапка с тесни периферии ще ви помогнат да украсите изображението. А за да го завършите – елегантни обеци, мъниста, часовник или висулка. Но не трябва да купувате огромно количество бижута, по-добре е да дадете предпочитание на едно скъпо, отколкото на дузина евтини.

 

Образци на зимни дрехи

Зимните дрехи в италиански стил трябва да бъдат прости, класически, с права кройка и елегантни. В тенденция са жилетките, палтата и шлиферите с дълги ръкави, висящи под пръстите. Търсени са пуловери с ръкави, ризи с маншети. Обикновено се носят под връхни дрехи.

Палта или пухкави кожени яки също могат да паснат на италианския стил. Предпочитани цветове за връхни дрехи са синьо, лимоново, коралово, тюркоазено, снежнобяло.

Друг популярен артикул в Италия е дънковото яке. Такива връхни дрехи могат да се носят както от жени, така и от мъже. За зимата е по-добре да изберете модел с топла кожена яка. Популярни са дънките оверсайз, украсени с ивици от закачливи цветове, мъниста, апликации.

 

Италианската модна тенденция е популярна не само в Италия, но и в много страни от Европа, Азия, Америка. Без значение на колко години сте, не се колебайте да създавате изображения в този стил. Благодарение на комбинацията от класика и безупречна елегантност, те са универсални и подходящи за всеки, без изключение. Creative ще ви помогне да създадете своя индивидуален стил на обличане!