Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

5 малко известни факта за гривните

18/10/2022

Днес този аксесоар може ефективно да допълни всеки образ, да подчертае характера на собственика си и дори да се превърне в истински амулет. Но има няколко малко известни факта за гривните, които заслужават внимание.

Първите гривни имат магическо значение

Гривната не е била позната като обичайно бижу. В древни времена този аксесоар не се е носел за красота. На първо място, той служи като личен амулет за защита от зли духове, врагове, нещастия и болести. Древните гривни са били изработвани от животински бивни, кости или други импровизирани материали. Те се носели не само на китката, но и на глезените.

Такава гривна-амулет се е смятала за предмет с магически свойства. Създаването и понякога е било цял ритуал. По правило те никога не се свалят. И днес при някой африкански племена можете да видите необичайни гривни, изработени от семена на растения, дървесна кора, птичи пера, черупки, камъни и цветни минерали.

В някой древни култури на гривните се е придавало особено значение именно защото са се носели на китката, считайки, че затварят кръвообращението като източник на живот. В Индия отдавна се смята, че гривната помага за отварянето на определени чакри в тялото.

 

Първоначално гривната е била мъжки аксесоар

Странно е, но в зората на човешката история гривните са били носени предимно от мъже. Първите гривни често са имали практическо приложение - предпазвали са ръцете на собственика в битка и при лов. Надарените с магически свойства аксесоари помагали на войните, а също така отбелязвали техния специален социален статус.

Тази тенденция се запазва и в историята на древните държави. Както се вижда от съхранените рисунки и археологическите разкопки, гривните са били задължителна част не само от женския, но и от мъжкия гардероб. Древните египтяни са носели много тънки метални гривни на раменете и китките си, които са ги предпазвали от зли сили.

А за легионерите в Древен Рим гривните са били не толкова украшение, колкото част от доспехите, които са защитавали ръката над лакътя в битка. Едва през Средновековието гривните стават  предимно женски аксесоари. В тях се появяват изискани камъни и допълнителни декоративни елементи.

 

Най-старата гривна в света е на 40 хиляди години

Най-старата запазена гривна в света е открита през 2016г. в Алтай. Според предварителните оценки възрастта на находката е поне 40 000 години.

Парчето с диаметър 7 см. е умело изваяно от полиран, тъмнозелен минерал - хлоритолит. В средата е пробита дупка, през която е прокарана  кожена дантела с бял мраморен пръстен. Тази част е открита по-късно при разкопки. Специалистите изследват камъка и стигат до заключението, че той е бил обработен чрез машинно пробиване, вътрешно изстъргване, шлифоване и полиране. Подобна изработка е характерна за много по-късни времена.

Най-старата гривна в света

 

По време на Ренесанса гривната се превръща в кралско бижу

След появата на скъпоценните камъни и металите гривните стават не само амулет, но и знак за богатство. Те говорят  за класа и ниво на благосъстояние. В Европа още през Средновековието гривните започват да се появяват при придворните дами. Но тъй като по онова време модата е била да се носят дрехи с дълги ръкави, гривните са се поставяли директно отгоре или са били пришити към долния край на ръкава.

По време на Ренесанса, когато се появяват рокли с къси ръкави, скъпоценните гривни започват да се носят на китката. През този период подобен луксозен аксесоар може да се използва  само от членовете на кралското семейство или от много знатни хора. Някой дами носят  няколко гривни с  камъни, в които с  първите  букви е изписана определена дума (например любов, щастие или брак).

 

Най-скъпата гривна в света е изработена във формата на пантера

Тази луксозна гривна изработена от оникс и диаманти, във формата на пантера с изумруди вместо очи, е създадена от Cartier през 1952 г. Изделието е принадлежало на Уолис Симпсън, съпруга на херцога на Уиндзор. Херцогинята е известна със своята елегантност и изтънчен вкус. Крал Едуард VIII, който се отказва от престола заради любовта си, ѝ подарява тази гривна във формата на пантера.

През целия си живот той подарява на любимата си много бижута. Всяко от тях  има лична гравюра, която може да се използва за проследяване на определен етап от романтичната връзка на двойката.

Най-склъпата гривна в света

През 2010 г. платинена гривна с дължина 19,5 см е закупена от анонимен участник в търг на Sotheby's. Той вдига цената три пъти по-високо от началната, въпреки че липсват няколко камъка и плаща рекордните 12,4 милиона долара. Говори се, че това е била Мадона, но няма официално потвърждение.

 

Заключение

Всеки моден аксесоар има своята дълга история на възникване, развитие, поява на нови модели. Гривната не прави изключение от това правило. Създадени са стотици модели с различни орнаменти, с цени както за супер богати така и за средния потребител. В магазините на a style="color: #fbc4bc;" href="https://creative-bg.net/drehi-za-zheni" target="_blank" rel="noopener">Creative ще откриете богата гама от изделието, което ще допринесе за съвършенството на вашата визия.

Свързани продукти