Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

18 дамски дрехи, мигрирали от мъжкия гардероб

08/06/2021

В днешно време повечето дрехи имат строга полова идентичност само според размера. Така че, един мъж може да си позволи да си купи дамска риза, която ще  му подхожда  и ще му пасва по цвят.

Може да е трудно да се повярва в това, но много неща, които жените обличат, някога са били взаимствани от силната половина на човечеството. Трудно е да се каже кой пръв е посегнал на мъжкия гардероб, но днес те успешно намират място в дамския.  Причините за тази „смяна на пола“ са много и  различни. В някои случаи това се дължи на практичност: даден елемент е по-полезен за жените, отколкото за мъжете. В други случаи причините са били търговски: производителите са се насочили към жените, за да увеличат продажбите.

Жените с удоволствие носят якета, вратовръзки, панталони и много други неща. И между другото, те изглеждат просто страхотно в тях. 

В дамския гардероб има панталони, жилетки, тениски и много други видове дрехи, които преди това са се носели само от мъже. Всъщност дори не можем да си представим колко неща са мигрирали от мъжката към женската мода.

 

Унисекс във всички сфери на живота

 

1. Дънки

Първите дънки са създадени през 1853 г. като работно облекло. Те са били трайни и удобни, заради което са спечелили безпрецедентна популярност, първо в САЩ, а по-късно и по целия свят. Те се считат за изключително мъжка дреха до 1930 г., когато дънковата компания стартира производството на дънкови панталони за жени. Така легендарното облекло става собственост и на двата пола. И как бихме живели всички без тях в ежедневието днес е трудно да си представим.

2. Риза

Древноримските туники могат да се нарекат прародители на съвременните мъжки ризи. В епохата на Ренесанса те са носени  като бельо. След не повече от един век, класическата мъжка риза придобива модерния си вид. А модели, изработени от цветни материали, се появяват едва през миналия век. Жените не можеха дълго време да игнорират такъв прост и елегантен елемент от гардероба и от 70-те години ризите навлязоха трайно в женската мода.

3. Клинове

Друго нещо, което е принадлежало само на мъжете, са клиновете. Те са били ушити изключително от еленова  или лосова кожа.  Били са много тесни и е можело да се обуят само ако се намокрят предварително. Въпреки факта, че  са непрактични и много са дразнели кожата, мъжете са ги харесвали, защото са подчертавали стройността и стегнатостта на краката. По-късно дамите започнали да ги носят като елемент на бельо, но материалът вече не бил кожа, а лен или коприна.

 

4. Елек

Рибарите са били първите, които са носили елека, обичан от мнозина. Много митове са събрани около появата му, но най-вероятно е свързана с практическа необходимост. В крайна сметка морякът в елек се вижда ясно, както на фона на белите платна, така и във водата, в случай на падане зад борда.

През 1874 г. елекът става част от военноморската униформа, а по-късно - неразделна част от униформата на парашутиста. Днес  той  се носи с удоволствие от дамите на различна възраст, съчетавайки го с поли, панталони и къси панталони.

5. Панталони

Панталоните станаха достъпни за момичетата благодарение на Коко Шанел. Преди нея, нито една жена не се е появявала публично в тях. Дамите в панталони понякога изглеждат толкова хармонично и стилно, че никога не би им хрумнало да се разделят с тях.

Късите панталони първоначално са се носели от френските аристократи, съчетани с бели чорапи. Дължината е била малко под коленете или до коленете.

Те навлязоха в дамската мода  благодарение  на италианката Елза Скиапарели, известен моден дизайнер. Тя създаде за известната тенисистка Лили де Алварес панталон, много подобен на съвременните шорти. Англия възприе идеята със светкавична скорост и те се превърнаха в съществена част от екипировката за колоездене, езда и спорт.

6. Яке - „бомбадировач“

То е било предназначено изключително и само за мъжете до края на 20 век. Получава името си от пилотите бомбардировачи, които са го носели. Разработено от двама братя - Джон и Робърт Дъгласес, които държали свой собствен клуб. По това време, пилотските кабини на самолета са  отворени и не са се  отоплявали, така че пилотите литейки , е трябвало да издържат на студения вятър  и на голямата надморска височина.

В съвременния свят, както господа, така и дами могат да го носят. Напоследък стана много модно да се стилизират леки рокли и дълги поли с якета бомбардировачи.

7. Шлифери

Преди малко повече от век те са  част от гардероба на мъжете. Поради своята водоустойчивост, комфорт и надеждност  са използвани като военна униформа. Постепенно наметалото започва да се носи не само от офицери, но и от изследователи, ловци и пътешественици. И мигновено дамите също го забелязват. Днес практичният и многофункционален шлифер се счита за основна унисекс дреха.

8. Дамски чанти

Прародителите на съвременните чанти са торбички, които са  били прикрепени към колана на мъжете. По онова време на дрехите нямало джобове и мъжете носели пари и други необходими дребни неща като кремък, лули и други подобни в такива торби. Жените носели шевни принадлежности и огледала, пристегнати до коланите си с висулки, наречени шателаини. Едва през 18 век шателаините отстъпват място на мрежи (малки торбички на дълъг шнур, който е прикрепен към ръката).

Съвременните дамски чанти се появяват през 1900 г. и, разбира се, дизайнерите вземат  за основа мъжките  чанти, в които е имало няколко вътрешни отделения и закопчалки, което ги правело много удобни.

9. Дълга рокля

Първоначално мъжете са носели само широки дрехи до земята, което сега само жените могат да си позволят. Разбира се, мъжките рокли не са се наричали така и са изглеждали малко по различно.

Предшествениците на дамската рокля преди стотици години са пелерини и наметала, гръцки туники, римски тоги. В хода на еволюцията на облеклото качеството на материалите се подобрява, стиловете и кройките също, времената диктуват техните модни канони. 

Дълга рокля

10. Чорапи до коленете

Грацията на краката била подчертана и от чорапи , които сега, по аналогия с клинове, никой от мъжете не носи. 

Чорапите са друг вид дрехи, които изглеждат 100% женствени. Но жените започват да носят чорапи едва през 18 век, докато мъжете ги носят от 9 век. Мъжете от висшата класа обикновено носели бели или цветни чорапи, докато обикновените хора просто черни.

От 16 до 20 век ситуацията постепенно се променя и чорапите от мъжки атрибут се превръщат в женски. Този период дори се нарича „тъмната ера на чорапогащниците“. До края на 19-ти век дългите чорапите са станали толкова тясно свързани с жените, че мъжете напълно са спрели да ги носят.

11. Високи токчета

Високите токчета първоначално са били носени от господата, за да поддържат горната част на обувката чиста, а също и за преобразяване на силуета. 

Високите токчета са едно от най-женствените неща. Те обаче са създадени за мъже. Още повече, че са били за военните.

Първите обувки на висок ток се споменават за първи път като обувки на персийската конница. Петата позволява на ездачите да заключат краката си в стремената и това подобрява техния баланс и точност, така че да могат да стрелят или да атакуват врага по други начини- в галоп.

През 17 век високите токчета се появяват в Европа, където веднага са станали любими на аристократите (мъже), защото с тяхна помощ може да изглеждат по-високи и по-представителени. През 1673 г. френският крал Луи XIV заповядва на своите придворни да носят обувки на висок ток.

Жените започват да носят високи токчета, тъй като по този начин кракът изглежда по-малък: изпод дългата пола се виждало само върхът на обувката и тъй като петата била повдигната, кракът визуално изглежда по-малък.

И едва през 18 век мъжете изоставят високите токчета, защото те започват да се считат за предимно женски атрибут.

12. Вратовръзка

Вратовръзката и ризата се появяват на рафтовете на дамите, когато те били допуснати до офис позиции, медицината  и науката. 

Никой не се учудва, че стилният аксесоар е бил атрибут в миналото  само за мъжете. И папийонката, и класическата вратовръзка принадлежали на мъжете и са били шити само за тях. Сега, когато жените са спечелили правото да носят вратовръзки, можете с чиста съвест да класифицирате този аксесоар като унисекс и да експериментирате с различни модели, както желаете.

13. Тениска

Историята не е запазила името на този който  е изобретил най-удобния предмет в гардероба. Наименованието  на тениската най-вероятно идва от нейната Т-образна форма. Известно е, че по време на Втората световна война тениските са били част от униформата на войниците от американската армия и флот. След войната мъжете, които се завръщат от фронта, продължават да носят тениски  и към тях се присъединяват представители на работническата класа. Тогава кинематографията превърнала тениската в истински хит: героят на бруталния Марлон Брандо във филма "Трамвай желание" се появява на екрана с бяла тениска. Публиката издигна актьора в идол, а тениската навлиза  в модата с пълна сила.

Тениската придоби реална популярност през 80-те години. Момичетата първоначално носели основно тениски - изчистени и с щампи, прибрани в дънки и оголващи корема им, с прибрани ръкави и с няколко размера по-големи модели.

Днес основните тениски са често срещани в гардероба на всяка жена. Те се носят във фитнеса, в офиса и дори на парти.

14. Суичър

Дори е трудно да повярваме, че сивият суичър някога се е смятал за изключително мъжка дреха и е носен само във фитнеса и за джогинг. Съвременната мода разглежда това скромно облекло като универсално, което може да допълни както ежедневните, така и вечерните дрехи.

15. Прашки

За всеки случай ви напомняме, че прашките са слипове, състоящи се от един или два триъгълника с тясна свързваща лента на ханша. Този модел е особено обичан от жените, тъй като не оставя следи от бельо под панталони или поли. 

Въпреки това, първоначално (в Древна Африка, Египет, Гърция, Япония, Турция и др.), прашките, които по това време са ивици кожа, които покриват интимните части на тялото, но оставят задните части отворени, се считат за изключително мъжки елемент от гардероба.

През Средновековието прашките по някакъв начин напускат модната сцена и отново придобиват популярност през 18в.. Те са били използвани от мъже от привилегированите класи по време на спорт.

Първият случай в историята, когато жените са носели прашки, се счита на Световния търговски панаир в Ню Йорк през 1939 година. Кметът на Ню Йорк Фиорело Ла Гуарди нарежда на танцьорите в кабарето да се покрият и те намират изход: прашки покриват това, което трябва да се покрие, но в същото време има какво да се види.

16. Сако

Тенденцията за саката е водеща, както в модните ревюта, така и в ежедневието. Следователно, съвсем спокойно може да потърсите идеалното сако и в мъжкия отдел.  Освен това няма проблеми с цветовете: каре, ивици, монохромни варианти, винтидж класика. Това може би е най – унисекс облеклото, което идеално се вписва в живота и на двата пола.

17. Смокингът

Смокингът винаги е бил част от социалния живот на мъжете. В средата на 19-ти век, на големи приеми за любителите на пури, се обособявали отделни стаи, където било позволено да се пуши. За да не досаждат на непушачите с характерната миризма, в такива стаи имало униформа - яке за пушене / смокинг/. Това било своеобразен микс от фрак и спокойно копринено яке. Марлене Дитрих била първата сред жените, която носела смокинги. ,През 1966 г. Ив Сен Лоран излиза със своя легендарен Le Smoking. Дизайнерът вероятно се е надявал да се развихри, но едва ли е очаквал, че идеята му в продължение на много десетилетия ще се превърне в основното и най-секси облекло за всеки външен вид.

18. Военен стил

Облекло във военен стил се появява след Първата световна война. И още през 60-те години на миналия век в САЩ младите хора използват армейски дрехи в знак на протест срещу войната във Виетнам. В същото време панталоните трябвало да висят небрежно и свободно на ханша заедно с тежки колани, а като обувки се използвали груби ботуши с дебела подметка. По същото време се включват и модните дизайнери. В своите колекции те започват активно да използват елементи от военно облекло. Дамите не остават  настрана от такова разнообразие и с удоволствие започват  да носят стилни униформи, шинели, бричове и шапки. През новия сезон ще бъдат особено популярни гащеризони като тези на военните  пилоти, раници в цвят каки.

 

Идеята жените да носят мъжки дрехи отдавна не изненадва никого. Като цяло дамският гардероб вече е заимстван на 70% от мъжкия. Унисекс тенденцията цари на модните подиуми, като много дизайнери представят неутрални по пол колекции, които са подходящи както за жени, така и за мъже.