Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Модерен външен вид - как да носите стилно дамска риза

21/09/2021

Един от най-универсалните и практични елементи на женския гардероб е ризата. В миналото тя се е носела само от мъже, но колкото по-независими стават жените, толкова повече неща от мъжкия гардероб се трансформират в женския. С чувство за стил, ризата  може да се носи по много различни начини и да се комбинира с всякакви дрехи, от скъсани дънки до класическа пола. И ако не можете да решите какво да облечете с дамска риза, в тази статия със сигурност ще откриете някои ценни съвети за себе си.

 

Историческа екскурзия

Първоначално ризата е създадена като елемент от мъжкия гардероб. Първите копия могат да бъдат намерени в древен Рим и силуета им е много различен от съвременния.

През 19 век, когато жените започват активно да се занимават с конна езда, белите ризи стават част от професионалния гардероб на конния спорт. По това време на дамите за пръв път е позволено да носят риза, адаптирана към женската фигура.

Коко Шанел, склонна към неочаквани експерименти в света на модата, въвежда мъжки детайл от гардероба в ежедневното женско облекло. С нейното представяне ризите стават толкова популярни, че нито един женски гардероб не може без тях в съвременния свят.

Разновидности на дамските ризи

За да създадете правилния основен гардероб, ще трябва да притежавате различни ризи:

  • Бяла памучна
  • Светло синя деним
  • Карирана
  • Коприна или вискоза с флорален принт

Класическият стил на дамската риза е най -близък до мъжката кройка: остра яка, ред копчета, копчета на маншетите и джобове в областта на гърдите. В основния гардероб трябва да имате бяла риза от естествена тъкан. Тя ще ви бъде полезна при създаването на различни изображения. Класическата риза може да бъде с дълъг или къс ръкав. Може да се носи прибрана в пола-молив и с тесни дънки навън.

Има много възможности за носене на класическа риза. Интересно изглежда разкопчана риза, под която се носи тениска или боди. Също така краищата могат да бъдат завързани на възел и да се носи с къси панталони или поли.

По-женствени модели ризи могат да бъдат украсени с волани, да имат необичайна форма на яката и ръкавите. Такива модели никога не могат да бъдат объркани с мъжките. Списъкът задължително включва дънкова риза. Добавете в гардероба си синя дънкова риза и ще се уверите сами, че тя ще даде втори живот на стари неща, за които все още не сте намерили перфектната комбинация. Тя може да се носи прибрана и навън, завързана на възел и разкопчана, а някои дами носят дънкова риза, наблягайки на линията на раменете.

През последните две години карираната риза не напуска списъка с модни тенденции. Клетката може да се състои от няколко цвята, ярки или пастелни. Класическата комбинация е черно-червено и черно-червено-бяло.

Ризата с райета ще подхожда както на любителите на бизнес стила, така и на жените, които я носят за ежедневно облекло. Черно-бели или бели и сини вертикални ивици ще направят силуета по-тънък, така че този модел трябва да се появи в гардероба на момичета с апетитни форми.

Тънките полупрозрачни ризи отшифон, вискоза или по-дебела коприна са незаменими през есенно-пролетния сезон. В хладните летни дни те също могат да помогнат за една модерна визия. Могат да се носят под яке или костюм или без връхна дреха.
Друг модерен вариант е дългата риза. Тя може да бъде под бедрата или само да се удължи отзад. Такъв модел се носи с клин или тесни дънки, с или без колан. Някои модели дълги ризи могат да се носят като рокля.

 

С какво да комбинирате дамската риза

Дамската риза ви позволява да създавате голямо разнообразие от визии. За съвременната жена, която се интересува активно от модата, е малко вероятно да възникне въпрос за това с какво да носи риза, защото този детайл от гардероба е толкова гъвкав и многостранен, че не може да има трудности при създаването на стилен външен вид.

С какво да комбинирате дамската риза

Риза и пола

Ризата пасва абсолютно на всички стилове поли. Ако искате да създадете бизнес облик, носете я с пола-молив. Отивайки на кино или на разходка - завържете на възел и комбинирайте с минипола. Не сте сигурни какво да облечете за празник? Вземете макси пола, сложете бяла риза и завършете визията с ярко колие. Не по-малко ефектни изображения могат да бъдат създадени с пола камбана.

Женствена и романтична визия се получава с риза и миди пола. Добавете минималистични сандали и шапка и отидете на среща с любимия човек!
Бяла мини пола, розова риза и бели кецове са чудесна формула за спортно облекло, което трябва да имате в арсенала си.


Риза и панталони

Избирайки такъв комплект, първо трябва да помислите за класическите опции. Строги кройки, сдържани тонове, комбинация с класически обувки - всичко това ще създаде хармоничен, стилен външен вид.

В някои случаи обаче такава комбинация ви позволява да използвате различни вариации на цветни панталони и монохромни ризи, както и да експериментирате с дължината, формата и начина на носене. Ако приберете ризата си в панталона , можете да допълните визията с колан. Не забравяйте за чантите и аксесоарите.

Плътните ризи са чудесни за модерни, щампирани панталони, които могат да бъдат от всеки стил. Те ще стоят еднакво добре комбинирани с класически модел панталон или с подрязани под коляното. Например, синя риза може да бъде основа за много романтични визии с панталони.

Риза и дънки

Тази комбинация е чудесен вариант за ежедневно носене. Облечени в нея можете да отидете на разходка или на работа. Като допълвате дрехите с различни видове обувки, можете да създадете различни  визии. В комбинация с токчета и обикновени дънки, ярката риза е перфектна.

Трябва да избирате  неща според вашия тип тяло и ръст. Не бива да купувате прекалено широка риза с надеждата да скриете излишните килограми. Най-добре е да се даде предпочитание на модели, които пасват идеално на вашата фигура.

За високи момичета се препоръчват ризи в комбинация с дънки с висока талия. Ако горната част има свободен силует, долната част може да бъде по-прилепнала и обратно.

Същият стил на ризата може да се комбинира с различни модели дънки. Искате ли да създадете непринуден външен вид? Ще ви трябват свободни дънки, риза с оригинален принт и удобни обувки.

Искате да направите външния си вид по-бляскав? Обуйте обувки с токчета, дънки с права кройка и приберете ризата. Няколко стилни аксесоара и бохемският вид в готов!
Червена риза върви добре с тесни черни дънки и обувки тип балерини. Удобен и стилен външен вид, идеален за ежедневно носене.

Карирани ризи

Те се превърнаха в тенденция този сезон и то напълно заслужено, защото такива неща са ярки, изразителни и подходящи за почти всички.

Карираният десен върви добре с дънки, поли от различни кройки, шорти от разнообразни материи. Идеална е комбинацията  на карирана риза с разкроени панталони. 

В зависимост от вида на фигурата и останалата част от изображението, ризата може да бъде прибрана в дънки или къси панталони. Ако искате нещо повече, можете да завържете възел от свободните ръбове на ризата, като го закрепите около кръста. Младежкият стил ви позволява да носите тази дреха в комбинация с кецове, ярки топове и изразителни аксесоари.

Карираните ризи са идеални, за да скрият проблемните зони на тялото и да подчертаят вашите силни страни. Ако ги разкопчаете, цялото внимание ще бъде върху ръцете и гърба ви.

Карирана риза е идеална за ежедневен стил. Допълнен от тесни дънки, моделът ще добави смелост към вашата визия. 

Модните блогъри често връзват ризата си на кръста или ханша. В тази форма тя служи като аксесоар, придавайки на целия образ лека небрежност. Много секси топ може да бъде направен от строга класическа риза. Разкопчайте горните копчета, покажете раменете и част от гърба - и всички погледи ще бъдат насочени към вас


Независимо дали една жена следва модните тенденции или не, въпросът „какво да облека“ винаги се появява Другият въпрос, който често притеснява дамите  е „какво да си купя“, така че новите детайли вгардероба да се комбинират със старите. Ако не знаете откъде да започнете актуализацията, съветваме ви да закупите една или повече ризи. С тях можете да създадете модерни нови визии и да се чувствате неустоимо.

Каталогът на онлайн магазина Creative-BG включва практични дрехи, които са представени в богата гама от цветове. Можете лесно да създадете новa визия в класическа палитра (черно, бяло, сиво) или да добавите модерни нюанси ( ментол, мандарина) към любимия си комплект. Ако следвате  съветите на професионални стилисти, тогава вероятно сте научили, че основните неща се съчетават перфектно стига да са правилно подбрани.