Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

Как да изберем правилната шапка, според формата на лицето си

07/12/2021

Добре подбраните аксесоари допълват визията и подчертават вашия уникален стил. Зимен акцент е шапката, която ще ви стопли в студения ден и ще добави усещане за топлина и уют в ежедневния ви тоалет.

Понякога момичетата отказват шапки поради факта, че изборът на правилната шапка е трудна задача. Шапките имат различни форми и стилове и не е лесно да изберете тази, която подхожда на цвета на косата, формата на лицето а също така да ви харесва.

Модата за шапки, както и много други неща, много често започва с любовта на знаменитост към определен елемент от облеклото. Спомнете си само Чарли Чаплин с неговата шапка, която между другото се нарича "дерби". Дръзката страст към баретите ни вдъхнаха екранните Бони и Клайд - след излизането на филма през 1967г. Мъжките барети дойдоха на мода благодарение на Самюъл Л. Джаксън. И днес, когато видим Джесика Алба с кожена шапка или Селена Гомес с плетена обемна шапка, инстинктивно следваме зададената от тях тенденция.

Броят на шапките в модата на ХХ век удивлява въображението: клош, гаучо, ток, фес, федора, трилби, лодка, тиролска шапка, барети и хиляди други артикули. Но анатомичните закони, които трябва да се вземат предвид при избора на шапка, останаха практически непроменени.

Критериите за избор на шапка са пряко свързани с пропорциите и определена геометрия на тялото ни.

 Критерии за избор на шапка

 

Как да изберем шапка, която да подхожда на формата на лицето ни?

Най-простото и важно правило, което трябва да вземете предвид при избора на зимна шапка, е формата на лицето ви. Няма значение колко скъпа и модерна е шапката пред вас, ако не пасва на контура на лицето ви. Обърнете внимание на тази, която благоприятно подчертава вашите предимства и скрива недостатъците.

Украшението за глава може да се нарече уникален елемент от гардероба, защото е единственият сред много други, който пасва на лицето. Всички знаем от дълго време, че с помощта на правилно подбрани дрехи е възможно не само да се коригират всички недостатъци на фигурата, но и да се подчертаят основните й предимства. Може ли същият коригиращ ефект да се усети върху лицето с шапка? Модните експерти казват да. 

Овално лице

Момичетата с овална форма на лицето са най-щастливите от всички - това е най-пропорционалната и балансирана форма, която ви позволява да носите почти всички видове зимни шапки, било то плетена, барета или широкопола шапка. Можете да експериментирате с всякакви кройки, като избирате цветове и това, което отразява вашия личен стил.

Ако природата ви е наградила с лице с точно такава форма, тогава можете лесно да вземете всеки аксесоар, защото абсолютно всичко ви подхожда. Всяка шапка от модерната продуктова гама ще ви стои страхотно, но не забравяйте, че не е препоръчително да слагате  шапката твърде плътно над челото си. В идеалния случай оставете поне 1 до 2 см разстояние между веждите и шапката.

 

Кръгло лице

За жените с тази форма са подходящи широкополи шапки, високи шапки и варианти с асиметрия. Такъв избор визуално ще намали и разтегне лицето, така че цялостният вид да е по-органичен. Избягвайте тесните шапки и шалове, които моментално привличат вниманието към закръглеността на лицето.

Притежателите на кръгло лице често са притеснени при избора заради забележимите бузи и брадичка. Визуално за разтягането на лицето и правенето му по-изтънчено в долната част им помагат миниатюрни барети, стилни шапки - ушанки, шапки с козирка, дебели шалове и модели на шапки Пинокио. Добре дошли са и декорации под формата на миниатюрни уши и камбанки на шапката.

 

Лице във формата на сърце

Дами  с тази форма на лицето могат да изберат плътно прилепнали шапки, както и такива  с тесни периферии. В този случай е нежелателно да се фокусираме върху широкото чело: забравяме за всички шапки, които привличат окото към горната част на лицето.

 

Квадратно лице

За да закръглите малко формата, дайте предпочитание на шапки с ревер, с периферия. Асиметричните барети и къдравите плетени шапки също могат да изглеждат красиво с квадратна форма на лицето. Опитайте стилове, които покриват ушите ви.

Момичетата, чиято горна и долна част на лицето са еднакви по ширина, трябва да избират оригинални модели шапки с асиметрия. Това могат да бъдат както стилни шапки с маншети, шарки и пискюли, така и класически ушанки и шапки със спуснати периферии. Но това, което трябва да избягвате са модерните шапки - кегли.

 

Продълговато лице

За да съкратите визуално лицето и да му придадете перфектната форма, наблегнете на зимни шапки, които покриват челото, но оставете скулите и бузите отворени, така че ще се виждат всички печеливши страни. Избягвайте шапки с високи горна част - те удължават още повече лицето.

 

За пълно лице

За момичета, чието лице се откроява  със забележима пълнота, е по-добре да изберат  шапки, които покриват челото, както и леко удължени на темето. Барети с широка еластична лента също са подходящи за такова лице, както и шапки, модерни от древни времена - клоши с малки периферии. В този случай е по-добре да не избирате шапки с маншети, както и онези модели, които са твърде стегнати на върха на главата.

 

За слабо лице

Ако лицето ви се откроява с хлътнали бузи, по-добре изберете шапки с голям помпон, модели Buratino, плетени и кожени ушанки, шапки Helsinki и модели с уши. Това ще направи лицето визуално по-обемно. Но това, което момичетата с ъс слабо лице трябва да избягват, са асиметричните шапки.

 

За тясно лице с дълъг нос

Обикновено момичетата смятат дългия нос за основен недостатък, защото привлича вниманието и понякога прави изражението на лицето твърде грубо. Младите дами са свикнали да коригират формата си през лятото с помощта на грим, но през зимата правилно подбран модел на шапка, а именно артикул с широка козирка, помага да се справят с тази задача.

 

Как да изберем цвят на шапката

 

Как да изберем цвят на шапката, добри комбинации

Цветът на шапката трябва да бъде избран въз основа на вашия собствен цветен тип, тоест сянката на кожата и косата. Напоследък също се наблюдава много често срещана тенденция тонът  на шапката да се съчетава с цвета на очите. В повечето случаи този ход е много успешен. Що се отнася до други критерии, шапки в синьо, червено и бордо са идеални за брюнетки, а зелено, лилаво, черно, патладжан и сиво за червенокоси. За собствениците на светла коса е по-добре да се даде предпочитание на сиви, кафяви, розови и червени цветове, но  се откажете от пастелни тонове.

Не забравяйте, че тъмните шапки също правят тена на лицето по-тъмен, така че собствениците на аристократична кожа трябва да избират точно такива нюанси. Момичетата с тъмна кожа могат да заложат на  шапки в светли нюанси, като не забравят да допълнят изображението с ярки елементи.

Не забравяйте, че трябва да комбинирате шапката  с други елементи на гардероба, като се съсредоточите върху тяхната текстура. Плътни детайли на връхни дрехи като кожени палта и пухени якета трябва да се комбинират или с плътни плетени шапки и барети, или с модели на кожени шапки. По-леките визии с ветровки и извънсезонни дъждобрани могат да бъдат съчетани с райета, дантелени шапки и тюрбан.

 

Как и с какво да носите правилно шапка

Понякога модните експерти съветват да разгледате по-отблизо изображението с шапка. В зависимост от това каква визия искате да създадете, когато избирате перфектната комбинация, винаги трябва да имате предвид няколко важни критерия.

За да създадете ефектен и строг образ, винаги е по-добре да изберете солидни модели дрехи и ги съчетаете с шапки. Те могат да бъдат създадени от скъпи материали като естествена козина или просто да имат стилен текстуриран вид.

В ежедневна визия можете да изберете по-семпли модели връхни дрехи и същите шапки. Могат да бъдат изработени от трико, акрил или естествена вълна, но винаги ще ви стоплят и ще ви радват с комфорт.

Романтичната визия се допълва най-добре с женствени елементи от гардероба и елегантни шапки-например  миниатюрни барети с върхове. Но има модели шапки, които са предназначени за специални поводи.

 

Полезни съвети

Идеалната шапка  трябва да бъде избрана, като се вземе предвид размера на главата. За да разберете кой размер на шапката е подходящ за вас, трябва да измерите обиколката на главата с обикновен метър, като уточните  нивото, на което искате да видите ръбовете на бъдещата шапка. За да може шапката да отговаря напълно на вашия стил, трябва да я изберете въз основа на възрастта си.

За жени на 40 години

По-добре е  дамите  да избират едноцветни модели шапки без ярки декоративни елементи и допълнения. Трябва да изоставите асиметричните шапки, но шапките с воал са перфектни. Друг идеален модел е стилна барета или шапка с малка периферия, както и класическа бини без помпон. Модните експерти съветват да изберете пастелни нюанси, защото те винаги освежават образа и го правят по-привлекателен.

За младите дами

Но за младите дами всички гореспоменати забрани се превръщат в правила, от които модните стилисти не съветват да се страхувате. Креативни модели шапки с уши и анимационни герои, шапки в ярки цветове с оригинални детайли и стилни елементи на декора - всичко това е създадено за младите. Най-модерният младежки модел на шапка за този сезон е украсен с многобройни обемни плитки и допълнен от голям помпон от естествена козина.

  1. Преди да изберете зимна шапка, вземете връхни дрехи и други зимни неща - тогава изборът на шапка ще бъде много по-удобен и практичен.

  2. Трябва да има хармония между материала на горното облекло и шапката, доверете се на вкуса си и се опитайте да намерите подобни текстури.

  3. Ще изглежда ефектно, ако шапката и ръкавиците са в един и същи тон, същото правило важи и за цвета на шала.

  4. Не забравяйте, че зимната шапка е аксесоар, който ще добави топлина към визията ви и ще се превърне в детайл от вашия индивидуален стил. Перфектно подбрана шапка ще зарадва вас и околните - и ще ви даде увереност в себе си и външния си вид.

 

В идеалния модерен външен вид нещата не трябва да са толкова в хармония помежду си, колкото да подчертават достойнствата на вашата фигура. Особено важное, че и най-малкото нещо в избрания комплект трябва да отговаря на това правило. Прилагането на определени правила при избора на перфектната шапка наистина играе важна роля, защото можете да изберете правилната само като се съсредоточите върху няколко критерия наведнъж. В Creative BG може да откриете идеалната шапка за вашето лице и вкус!