Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

История на дамската шапка

19/07/2022

В миналото шапките са служели не само за защита при студено и влажно време, от слънчеви лъчи или вятър, но и за религиозни церемонии, за идентифициране на принадлежност към обществена или професионална група. Те са олицетворявали авторитета и властта. Например по-голямата височина на шапката е показвала по-високия ранг на носещия я.

Трудно е да се определи кога е изработена първата шапка. Досега най-старото изображение на шапка е от 3200г. пр.н.е. и е открито в гробница в Египет. На него е изобразен мъж с конусовидна сламена шапка за слънцезащита.  

Една древна мексиканска легенда разказва, че в онези далечни времена, когато между хората и божествата започнала да се появява дълбока бездна, красивата богиня Сикомеая се спуснала от небесните височини в мексиканската земя, за да предотврати дразгите между хората. Тя дошла на земята с огромен брой шапки. Единият тип бил предназначен за тези, които трябвало да работят под палещото слънце, другият за красиви момичета, а третият за непокорните, на които небесният съд давал сурова и безкомпромисна присъда: да им се присмиват. Богинята изпълнила мисията си и това довело до изобразяването и с винаги интересни дрехи и шапки.   

Древните римляни носели шапки при всяка възможност. В даден момент този аксесоар  дори се превърнал в символ на свободата и отличителен белег на социален статус. Когато богат, могъщ, влиятелен човек освобождавал своя роб, той му давал шапка. Който имал шапка на главата, се смятал за пълноправен гражданин. 

 

Средновековни шапки

През Средновековието шапките, които са луксозен артикул, са били украсявани с пера, кожи, панделки и скъпоценни камъни. Дълго време дамските шапки повтарят формите на мъжките, но през 14-ти век ситуацията се променя: смята се, че през 1395г. кралица Изабела изобретява първата дамска шапка.

Стилът на шапките през Средновековието е тясно свързан с модата на прическите. Колкото по-обемни ставали прическите, украсени с панделки и бижута, толкова по-големи и по-сложни били  шапките, превръщайки се в част от сложната структура. Само неомъжените момичета можели да си позволят да се разхождат без шапка.

По време на Втората световна война въображението на модните дизайнери било в  противовес на хаоса, който царял в живота на хората, отваряйки пред тях света на женствеността и красотата. Краят на двадесети век е белязан от драматични промени в модата за шапки, които не напускат модните подиуми на света, но съставляват много малка част от ежедневния гардероб на обикновените жени.

Дамските шапки през XX век – епохата на Едуардите

По време на Едуардианската епоха женското облекло става много по-свободно. Въпреки това шапките все още са на мода. През 1907г. популярната английска театрална актриса Лили Елси се появява на сцената с широкопола шапка, украсена с пластове шифон и пера. Пиесата ѝ има огромен успех и скоро жените  пожелават да носят широкопола шапка като нейната. Наречени "Веселата вдовица" по името на пиесата на Лили Елси, тези видове сложни шапки са популярни през цялата Едуардианска епоха. Много от тях са многоцветни или украсени с цветя, пера, а в някои случаи - дори с таксидермия. В пика на популярността си шапките "Веселата вдовица" достигат до 18 инча (около 45см.) ширина.

 

20-те години

Най-популярната шапка през 20-те години на миналия век несъмнено е Cloche. Тези артикули за глава с форма на камбана имали изящни периферии и понякога били украсени само с малко детайли. Шапките тип "клош" идеално подхождали на прическите, които са  на мода сред  дамите през епохата на джаза. Движението Ар Деко е силно повлияно от древноегипетската мода, затова е логично, че шапката в стил тюрбан също е изключително популярна сред жените през 20-те години на ХХ век. Изработени от богати материи като коприна, сатен или кадифе, тези шапки покриват цялата глава и обикновено имали някаква малка украса от скъпоценни камъни. Шапката тип тюрбан е единственият вид дамска шапка, която е била подходящ аксесоар за вечерно облекло през това десетилетие.

 

40-те и 50-те години на ХХ век

В средата на ХХ век шапките далеч не са толкова разпространени, колкото през предходните десетилетия. Голямата депресия през 30-те години на ХХ век и Втората световна война правят тези  аксесоари по-малко важни. Въпреки това през тези десетилетия жените все още често са виждани да носят модни шапки - особено когато са облечени за официален повод или посещават специално събитие. Тъй като са били носени единствено за украса, през тези десетилетия шапките са били значително по-малки, отколкото в миналото. Често са били украсявани с флорални акценти, воали или изкуствени пера, за да изглеждат по-пищни. През този период нараства и популярността на шапките вдъхновени от военните. Баретата, която е заимствана от традиционното военно облекло, става изключително популярна сред жените от епохата на Втората световна война.

 

Завръщане на шапките

Всички елементи от различните епохи на модата се появяват отново днес и могат да се видят в колекциите на най-добрите дизайнери на шапки като Филип Трейси, Рейчъл Тревор Морган и Джуди Бентинк. По-малките скулптурни шапки, наречени "fascinators", станаха популярни  като заместители на сватбените воали.

На кралската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън бяха показани шапки от всякакъв вид. Въпреки че някои от тях бяха  изработени с вкус, а други – странни, те създадоха на зрителите много положителни емоции.

 

Уникален акцент за индивидуално изразяване

Шапките са наистина очарователни и отново се връщат в центъра на вниманието. Носенето на шапка е чудесен начин за изразяване на креативност и за придаване на елегантност на облеклото или прическата. Освен това шапките предпазват лицето от увреждане от слънцето. Има много дизайни, от които може да избирате във всички ценови диапазони. Най-новите тенденции се появяват на страниците на модните издания всяка година, а най-добрите дизайнери ги демонстрират на модните подиуми. Много от тях са съвременни адаптации на класиката.

Шапката може да бъде обикновена функционална част от тоалета или уникален начин да изразите себе си. Използвайте въображението си и добавете някой красиви акценти. Шапките могат да бъдат толкова променливи, колкото и настроенията на жената, но винаги придават стил и загадъчност, особено когато се носят с чифт слънчеви очила!

 

Заключение

Днес шапката не е престанала да бъде модерен акцент, способен не само да завърши образа, но и да се превърне в негово олицетворение. С помощта на добре подбрана шапка можете лесно да допълните външния си вид. Изборът на подходящ стил, цвят, дизайнерско решение е един от най-трудните, поради което произведенията на известни майстори на шапкарското изкуство се оценяват толкова високо. Може да отнеме до месец усърдна работа на истински майстор, за да създаде шапка по поръчка, но тази шапка може да се превърне в истинска визитна картичка на своя собственик.

В магазините на Creative разполагаме с богат избор от шапки подходящи за официални поводи, разходка или морска почивка.

Свързани продукти