Безплатна доставка за поръчки над 74.99 лв.

История на дамската чанта

02/08/2022

Историята на произхода на чантата е изпълнена с противоречия. Както хората не могат да разберат дали яйцето или кокошката са били първи, така и тук има една особена главоблъсканица: кое е било първо - джобът или чантата.

Някои източници твърдят, че първата чанта е нещо, което първобитните хора са носили на дълга пръчка в праисторически времена - торбичка, направена от животинска кожа (т.нар. "възел"). Според други исторически източници именно джобът, който се появява в дрехите на Луи XIV, е основният предшественик на съвременната чанта.

 

Столетие след столетие: как се е развила чантата

Изобретяването на чантата е естествено развитие: хората се нуждаят от място, където да съхраняват дребни предмети, за да са свободни ръце им. Първите прототипи на този аксесоар са били прикрепени към пръчки, а от около V в. от н.е. са били носени на колан.

През XI век в Европа висящите торбички служат за монетник. В тях се съхраняват монети за милостиня. Такива продукти са прости и универсални - "унисекс".

От XIV в. нататък хората започват да разделят чантите на дамски и мъжки. Мъжете носят тютюн в торбички, а дамите - тоалетни принадлежности, монети и други дребни предмети в малки платнени или кожени торбички. Жените започват да изработват по-ярки аксесоари - украсени с камъни, кожа. Чантите на богатите жени изглеждат особено ярки: те са украсени със златни цветни бродерии и скъпи за онова време мъниста.

ретро дамска чанта

През XV век дамите придобиват навика да крият чантите си от крадците - започват да ги носят под полите. Понякога чантата не просто се връзвала на конец, а се зашивала в роклята, което допълнително предпазвало съдържанието ѝ.

През следващото столетие се появява рамковата ключалка, която се произвежда и до днес (предимно за портмонета и ретро чанти). През XVI в. е направен и първият прототип на чанти със смесените дръжки". Те са били снабдени с дълги метални вериги или дръжки от плат и се носели на рамо .

През XVII в. настъпва пробив в историята на чантите. Луи XIV се появява с дреха с джоб и оттогава мъжете за дълго време спират да използват класически чанти. Изключение правят малките торбички за пари, които се носят в същите обемни джобове на жилетките, а след това и на панталоните.

В началото на века жените се сдобиват с оригинален женски атрибут и започват да измислят най-разнообразни модели: колкото по-богата е една дама, толкова по-богато и оригинално изглежда нейният аксесоар. В него има парфюм, бележник с имената на партньорите на бала, огледало и табакера.

От XVIII в. гардеробите на красавиците се изпълват с компактни кадифени чанти, носени на верижка около ръката, плетени торбички, дантелени "помпадури". 1790г. се смята за рождената година на първата модерна дамска чанта!

През следващия век жените вече разделят чантите според функциите им, а богатите представителки на нежния пол могат да имат по няколко: една за посещение на театър (в нея държат бинокъл), друга за бал (носят списък с имената на гостите), трета за срещи (съдържа огледало, парфюм и ветрило). За украса се използват сатенени панделки, пискюли, мъниста, сложни тематични рисунки, подобни на истински бродирани картини.модерна дамска чанта

През същия век се появява и първата обемна чанта с дръжка за пътуване, която се използва както от мъже, така и от жени.

Напредъкът в производството на чанти през ХХ век е видим. Докато в началото на века дамите все още носят чанти с различен обем и ръчна украса, през 90-те години на миналия век те могат да изберат чанта с всякаква форма (дори и най-изкусителната) и цвят. В следвоенната епоха този основен атрибут започва да се произвежда от модните къщи в заводски условия и в големи партиди.

 

Светли моменти в историята на появата на чантата:

* През 1896 г. излиза първата колекция чанти за пътуване на Луи Вюитон.

* През 1923 г. е изобретен ципът и оттогава чантите се затварят отгоре плътно.

* През 1984 г. Hermès изработва легендарната чанта "Birkin" за модела Джейн Бъркин. Днес той се продава за 9000 долара . Жените я поръчват предварително и чакат една година за своята "златна" (почти в буквалния смисъл на думата) чанта.

* Най-известната дамска чанта в света, която не е излизала от мода повече от 60 години, е Chanel55. Ватирана и с емблема на капака, тя е била първоначално произведена за лична употреба от самата мадам Коко Шанел.

* Най-скъпата и ексклузивна ръчно изработена чанта, вписана в Книгата на рекордите на Гинес, е на модна къща Mouawad. Стойността и се оценява на около 4 милиона долара, тъй като е изработена от чисто злато и 4500 диамантени камъка.

 

Историята на произхода на чантата е много интересна и загадъчна. Минала през вековете, запазила много истории за любов,възхищение,забавления днес дамската чанта е неотменим аксесоар за всяка дама. В магазините на Креатив може да избирате модели по цвят, размер, приложение, сигурност, съчетавайки прекрасен дизаин и функционалност.

Свързани продукти